Vidareutbildning för barnskötare

Om du som barnskötare vill vidareutbilda dig finns det, utöver vidareutbildningen till förskollärare, många olika områden där det finns möjlighet att utveckla sin kompetens.

Vidareutbildning för barnskötare

Som barnskötare arbetar du tillsammans med förskollärare med att ta hand om barn. Att ge barnen praktisk hjälp och stimulera dem genom lek hör till dina viktigaste arbetsuppgifter, tillsammans med att hålla kontakt med barnens föräldrar.

En av de viktigaste kompetenserna att ha som barnskötare är god simultanförmåga och stresstålighet. När man har med barn att göra sker ofta mycket på samma gång och det kan vara en utmaning att ge uppmärksamhet mellan barnen så att alla blir sedda samtidigt som du måste överblicka och se till att det inte finns risk för olyckor eller att något barn försvinner under utomhusaktiviteter. För att lära dig mer om hur du kan hantera stressfyllda situationer som uppstår kan det vara en idé att gå en kurs i stresshantering eller personlig effektivitet. Första hjälpen är även viktigt att kunna. 


Förslag på vidareutbildning för dig som barnskötare


En annan viktig del av arbetet för en barnskötare är att hålla kontakten med föräldrarna till barnen. Många föräldrar vill ha information om hur deras barn trivs på förskolan och fungerar i grupp med andra barn. Om du känner att du vill utveckla din kommunikationsförmåga finns kurser i retorik och presentationsteknik.

För att kunna stimulera barnens kreativitet och fantasi är det bra om du har ett pedagogiskt eller konstnärligt intresse. Exempel på konstnärliga områden och uttrycksmedel för att utveckla barnens kreativa förmåga är målning, teckna, skulptera i lera, sång, musik, rytmik och drama. När det kommer till kurser i pedagogik finns det mycket att välja på. Det finns många olika pedagogiska inriktningar och verktyg.

Att tänka på du vill vidareutbilda dig

Ett bra första steg när du vill vidareutbilda dig att höra med din arbetsgivare vilka möjligheter till kompetensutveckling de har möjlighet att erbjuda dig. Finns det en policy för kompetensutveckling? I så fall kan det finnas en chans att din arbetsgivare kan hjälpa till med finansiering.

Om du har svårt att få ihop tiden med att arbeta och gå en kurs samtidigt kan kanske en distanskurs vara ett alternativ – idag finns det ett allt större utbud av utbildningar som går att läsa på hel- eller halvdistans så att du kan studera när det passar dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer det bli hård konkurrens om jobben som barnskötare, också på tio års sikt. Detta då det finns många som söker jobb som barnskötare, samtidigt som många kommuner strävar efter att öka den pedagogiska kompetensen i barnomsorgen och därför i större utsträckning anställer förskollärare. Idag är det därför vanligt att barnskötare går vidareutbildning till förskollärare.


Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom socialt arbete
« Tillbaka till alla yrken inom pedagogik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser