Topp 20: hetaste kompetenserna för ekonomer 2021

Nytt år, nya möjligheter! utbildning.se har granskat nästan 1000 platsannonser för att få fram vilka kompetenser som är mest efterfrågade för ekonomiyrken 2021. Vilka är då dessa heta kompetenser? 

Nytt år, nya möjligheter! utbildning.se har granskat nästan 1000 platsannonser för att få fram vilka kompetenser som är mest efterfrågade för ekonomiyrken 2021. Vilka är då dessa heta kompetenser?

I vår kartläggning kunde vi hitta att de tre viktigaste kompetenserna är att ha en universitet- eller högskoleexamen, kunskap i Office-paketet samt vara detaljmedveten. Nästan hälften (47%) av alla jobbannonser inom ekonomi vill se en examen på CV:t. Toppen av listan stämmer överens med tidigare år men därefter skiljer sig listan en del. Vi har även två nykomlingar med på årets lista, där nyfiken och kreativ har letat sig in.  

Topplista – Topp-20 hetaste kompetenserna för ekonomer 2021

1. Examen 47,7%
2. Office-paketet 36,5%
3. Detaljmedveten 31,5%
4. Driven 28,6%
5. Strukturerad  23%
6. Självständig 22,2%
7. Analytisk 21%
8. Pedagogisk  20.3%
9. Ansvarsfull  20%
10. Positiv 19,7%
11. Flexibel  19,1%
12. Samarbetsvillig  18,6%
13. Nyfiken  18,3%
14. "Social" 15,5%
15. Självsäker 12,9%
16. Budgetansvar 12,8%
17. Stresstålig 12,5%
18. Problemlösare 9,5%
19. Strategisk 8,6%
20. Kreativ 8,1%

2021 vs. 2019

Tyvärr har vi ingen undersökning gjord 2020 då det var ett år där allt kastades omkull och vi sammanfattade inte heta kompetenser för ekonomer. Om vi tittar tillbaka på 2019 kan vi se att det är ungefär lika många annonser som legat ute vid kartläggningen. Vi kan också se att positiv då låg på en 7 plats men är nu nedknuffad till plats 10. Vidare kan vi se att relationsskapande tidigare låg på en 16:e plats och numera inte finns med på listan alls medan analytisk förmåga har blivit allt viktigare (13 → 7).

Heta kompetenser

Kartläggningen gjordes i februari 2021 och pandemin som pågått i ca ett år har såklart påverkat arbetsmarknaden. De yrken som vi kartlagt i denna undersökning är banktjänstemän, controller, backofficepersonal, finansanalytiker, investeringsrådgivare, löne- och personaladministratörer, mäklare inom finans, nationalekonomer, makroanalytiker, redovisningsekonomer, revisorer, traders, fondförvaltare och övriga ekonomer.

 

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Hur ser läget ut för ekonomer framöver? Pandemin har fått arbetsmarknaden ur balans och det kan vara svårt att förutse hur efterfrågan kommer att se ut framöver. Controllers bedöms ha låg konkurrens på arbetsmarknaden de kommande åren medan banktjänstemän och finansanalytiker kan få det tuffare. Vidare kommer det vara en mer balanserad efterfrågan på löne- och personaladministratörer och covid-19 gör det svårare att förutspå jobbmöjligheterna. Som revisor och redovisningsekonom är konkurrens liten på kort sikt men kan öka något om man ser över en 5-årsperiod. 

Det finns en stor variation på roller inom ekonomyrket så det är svårt att beräkna en snittlön. Några exempel är att redovisningsekonom snittar 37 500 kr i månaden medan banktjänstemän ligger på 40 200 kr. Nationalekonomer och controllers ligger lite högre och snittar 49 900 kr samt 48 300 kr i månaden. 

 

Tips på utbildning

 

Frågor

Vi på utbildning.se älskar kompetensutveckling och vill vara det självklara valet när du ska hitta rätt utbildning. Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@utbildning.se.


Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Sandra Callermo

Sandra Callermo

Marketing Project Manager (Visa mer)
Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom Keystone Education Group sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Utöver det är hon intresserad av ledarskap och projektledning. Under tiden på Keystone har hon hittat sin roll som projektledare och har även skrivit guiden om motorsågskörkort samt Heta kompetenser. Sandra skriver artiklar på utbildning.se som hjälper både utbildningsarrangörer och potentiella kursdeltagare. (Mindre)

Om

Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom Keystone Education Group sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Utöver det är hon intresserad av ledarskap och projektledning. Under tiden på Keystone har hon hittat sin roll som projektledare och har även skrivit guiden om motorsågskörkort samt Heta kompetenser. Sandra skriver artiklar på utbildning.se som hjälper både utbildningsarrangörer och potentiella kursdeltagare.

Annonser