Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2020

Det har återigen blivit dags att utse de hetaste egenskaperna för marknadsförare. Vi har gått igen igenom drygt 400 jobbannonser, med det målet att kartlägga kompetenserna som är absolut viktigast för dig som vill ha ett jobb i marknadsföringsbranschen.

Det har återigen blivit dags att utse de hetaste egenskaperna för marknadsförare. Vi har gått igen igenom drygt 400 jobbannonser, med målet att kartlägga kompetenserna som är absolut viktigast för dig som vill ha ett jobb i marknadsföringsbranschen.

För cirka ett år sedan gjorde vi en undersökning på de hetaste kompetenserna för 2019. Nu kommer en rykande färsk undersökning för året 2020, där utbildning.se granskat platsannonser på temat: marknadsförare. Har Covid-19 påverkat vilka kompetenser som är mest aktuella eller förblir listan sig snarlik från tidigare år? Detta och fler frågor besvarar vi i denna upplaga av heta kompetenser.

I år toppas listan av kunskaper i sociala mediemarknadsföring. Resterande platser i toppen består i största del av väntade kompetenser. Med driven, social och kreativ på plats två, tre respektive fyra. Men på femteplatsen hittar vi en nykomling, kunskaper i Marketing automation. En kompetens som inte ens kvalade in på listan förra året. Även kunskaper i SEO, innehållsmarknadsföring och Inbound marketing har kvalat in på listan.

Det ser ut som att den digitala marknadsföringen äntligen har letat sig in på arbetsgivarnas önskelista på allvar. Inte förvånande kanske. Med tanke på den starka digitalisering som Covid-19 medfört på många branscher. Där många företag tvingats ställa om helt till digitala kanaler och plattformar.

Topp 20 hetaste kompetenserna för marknadsförare 2020

 

1. Sociala medier  44,0%
2. Driven  31,6 % 
3. Social  30,1 %
4. Kreativ  23,3 %
5. Marketing Automation  17,6 %
6. Strukturerad  15,8 %
7. SEO   14,0 %
8. Examen  11,1 %
9. Innehållsmarknadsföring  10,4 %
10. Photoshop  9,3 %
11. Nyfiken  9,1 %
12. Kommunikativ  8,8 %
13. Positiv   8,8 %
14. Analytisk  8,5 %
15. Flexibel  8,3 %
16. Självständig  7,8 %
17. Adobe-paketet   6,2 %
18. Strategisk  5,4 %
19. InDesign  4,4 %
19. Inbound Marketing  4,4 %

 

Nu och då

Det märks att det har varit ett speciellt år för det händer väldigt mycket på årets lista. Hela åtta nya kompetenser letar sig in på listan för 2020 gentemot 2019 där Sociala medier, Marketing automation och SEO sticker ut mest. Speciellt med tanke på att de alla tagit plats på den övre halvan av undersökningen som vanligtvis inte rör sig särskilt mycket från år till år.

Det är inte heller någon kompetens som behåller sin plats från föregående år. Utan alla rör sig upp, ner eller försvinner helt. Examen som brukar toppa listan faller ner. Tillsammans med pedagogisk, nyfiken och positiv. Uppåt går strukturerad, social och kreativ. Samtidigt går kravet på självständighet ner åtta platser, vilket kan tyckas lite motsägelsefullt under en pandemi där kravet på att jobba självständigt borde öka. Kanske beror det på att det ses som mer självklart än tidigare.

 

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Marknadsföraren sitter på en snittlön runt 43 400 kr i månaden. Lön baseras som alltid på flera parametrar som bransch, utbildning, erfarenhet, spetskompetens samt din egen förmåga att förhandla. Det brukar också vara fördel för storstäderna där det finns mer konkurrens mellan jobb och arbetskraft.

För att snabbt komma in i branschen rekommenderar vi yrkesutbildningar eller andra yrkesförberedande utbildning. Detta i kombination med praktik brukar vara ett sätt att slå sig in i en bransch med ganska mycket konkurrens, men som ändå är i hyfsat bra balans när det kommer till utbud och efterfrågan på jobben. Även om Covid-19, precis som i många andra branscher, har gjort det tuffare att få jobb.

 

Heta kompetenser

Vi går mot slutet av ett påfrestande 2020. Det har varit ett tufft år för många branscher och marknadsförare är inte förskonade, trots detta råder det ganska god balans på arbetsmarknaden enligt Arbetsförmedlingen. För att ta reda på de hetaste egenskaperna har vi gått igenom 386 annonser för att ge dig de bästa, mest eftertraktade kompetenserna för marknadsförare 2020.

Utbildningar inom ledarskap

 Frågor

Karriär och utveckling är det utbildning.se gör allra bäst! Vi finns till för att du ska kunna bli så bra som möjligt inom ditt befintliga skrå eller för att så fröna till en helt ny karriärsbana. Vi jobbar hårt med vårt redaktionella innehåll för att ge dig pålitlig och uppdaterad information. Frågor krig oss och vårt innehåll kan du rikta till info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB


Annonser