Testa om du har förutsättningarna för att bli en bra talare genom att svara på ett antal frågor om retorik!
Testet består av ett antal påståenden som du ska ta ställning till.
Ja = stämmer
Nej = stämmer inte
Senast uppdaterad:10 sep 2015
Fråga 1 av 13
Du står på scenen inför 50 nyfikna åhörare. Stämmer det att du har deras odelade uppmärksamhet i ca 2 minuter innan de slutar lyssna om du inte har något intressant att presentera?
Fråga 2 av 13
Du använder det gamla retoriska knepet att spela nervös i början av ditt tal genom att exempelvis fumla med ditt stolpmanus. Detta gör du för att det i början av talet är viktigt att få åhörarnas sympati innan du lägger fram din tes.
Fråga 3 av 13
Du ska hålla en presentation i en lokal utan varken talarstol eller bord, vilket gör det svårt för dig att veta var du ska ha händerna. Du vet dock att du bör undvika att ta dig i ansiktet med händerna, då tror nämligen publiken att du ljuger?
Fråga 4 av 13
När du håller en presentation inleder du med ett helt galet påstående. Då vaknar publiken till och du har deras fulla uppmärksamhet genom hela presentationen?
Fråga 5 av 13
Du har blivit inbjuden till en debatt och du har förberett dig väl. I ditt argumenterande tal har du 8 argument som stödjer din tes. Åhörarna måste verkligen förstå och bli övertygade om att du har rätt?
Fråga 6 av 13
När du ska skapa en presentation, alltså strukturera upp ditt tal, gör du det enligt den antika retoriken. Det innebär att du gör det i sju steg.
Fråga 7 av 13
Du vet att retorik betyder läran om talarkonsten?
Fråga 8 av 13
Ditt tal börjar lida mot sitt slut. Du vet att man bör avsluta talet med att sammanfatta det viktigaste, dra en slutsats och inpränta budskapet i åhörarnas minne?
Fråga 9 av 13
Håller du ett argumenterande tal finns det en speciell ordning som du tar dina argument i för att de ska få mest effekt. Du vet att det är bäst om man börjar med det starkaste och avslutar med det svagaste?
Fråga 10 av 13
Vill du framstå som mer ambitiös är ett bra tips att titta på klockan och utbrista: Oj, vad tiden går! Jag kan prata om detta i flera timmar till men vi får nog avrunda här!
Fråga 11 av 13
Frågestunder efter en presentation är vanliga. Men eftersom ni nu är fler än 10 personer i rummet vet du att det inte längre är meningsfullt med en frågestund. Med den storleken på grupper fungerar endast envägskommunikation, stämmer det?
Fråga 12 av 13
När du ska hålla en presentation är det lika viktigt för dig att du har kunskap om lokalen och publiken som om ämnet du ska hålla en presentation om?
Fråga 13 av 13
Du vet att det finns tre viktiga delar i öga mot öga-kommunikation för att få publiken att gilla dig: Ord, betoning och tonläge samt ansiktsuttryck. Stämmer det att orden är det viktigaste?