Undersköterskan
-
Flera orter (4)
-
Öppen utbildning, Onlineutbildning, Företagsanpassad utbildning
-
Från 6 990 SEK
-
Flera starter (4)
Forum för medicinska sekreterare
-
Distans
-
Öppen utbildning
-
Från 6 780 SEK
-
2025-05-20
KAT-Kittet
-
Flera orter (4)
-
Öppen utbildning
-
Från 3 200 SEK
Årskort Vård och Omsorg - 75 diplomerade vårdkurser inom LSS och Äldreomsorg
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 3 900 SEK
Palliativ vård
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 7 990 SEK
-
2025-05-22
Worklab - praktisk metodik inom vård och omsorg
-
Distans
-
Företagsanpassad utbildning
Välfärdsteknik inom vård och omsorg
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 5 631 SEK
Certifierad Aktivitetskonsult inom vården
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 10 320 SEK
Palliativ vård
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 2 045 SEK
Introduktionsutbildning till vård och omsorg
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 2 000 SEK
Handledarutbildning inom vård och omsorg
-
Flera orter (2)
-
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Validering inom vård och omsorg
-
Flera orter (2)
-
Öppen utbildning, Onlineutbildning
WordLab – Utvecklar yrkesspråket inom vård och omsorg
-
Distans
-
Företagsanpassad utbildning
Palliativ vård
-
Distans
-
Korta YH-utbildningar
Palliativ vård
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 5 319 SEK
Effektiv produktionsstyrning i vården – så lyckas du
-
Flera orter (2)
-
Öppen utbildning
-
Från 14 900 SEK
-
2025-03-05
Välfärdsteknik inom vård och omsorg
-
Distans
-
Onlineutbildning, Företagsanpassad utbildning
-
Från 5 000 SEK
Schemastyrning och schemaläggning i vården
-
Flera orter (2)
-
Onlineutbildning, Öppen utbildning
-
Från 8 900 SEK
-
Flera starter (2)
Personcentrerad vård och omsorg
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 2 000 SEK
AI för vården – så kan du använda AI i praktiken
-
Stockholm
-
Öppen utbildning
-
Från 9 900 SEK
-
2025-01-29
Introduktionsutbildning inom hälsa, vård och omsorg
-
Distans
-
Onlineutbildning
Delegering inom vård och omsorg
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 2 585 SEK
Välfärdsteknik och AI inom vård och omsorg
-
Distans
-
Korta YH-utbildningar
-
2024-11-25
Skydds- och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 2 585 SEK
Omvårdnad med transkulturellt perspektiv för yrkesverksamma inom vård och omsorg
-
Distans
-
Korta YH-utbildningar
Handledning av personal inom vård, omsorg och rehabilitering
-
Distans
-
Onlineutbildning
-
Från 1 075 SEK
Mer om Vård- och omsorgsutbildningar
I Sverige fungerar landsting, regioner och kommuner som huvudmän för sjukvården. Det betyder att det är de som har ansvaret för att våra medborgare får den vård som de är i behov av. Sjukvård kan även drivas av privata aktörer och av våra 27.500 läkare är det idag 2.000 stycken som arbetar inom den privata sektorn.
I vårt land har vi en Hälso- och sjukvårdslag som betyder att landstingen är skyldiga att erbjuda en god hälso- och sjukvård åt de som är bosatta i landstinget. Det betyder att vård ska finnas tillgänglig för alla människor, oavsett vårdtyp och var man bor.
Arbeta som sjuksköterska
En sjuksköterska kan välja att göra sin tjänst på olika institutioner. Flertalet av de som är verksamma inom vården arbetar idag på sjukhus, inom primärvården och äldreomsorgen.
Sjuksköterskans ansvar ligger på det omvårdnadsmässiga planet. Det betyder att sjuksköterskan ska se till att patienten blir så bra omhändertagen som möjligt under sin vårdtid. Arbetet består i att förebygga ohälsa och sjuksköterskans arbete kan vara varierande inom många olika områden.
Oavsett specialinriktning är omvårdnaden av patienten den huvudsakliga delen av arbetet. Det gäller därför att ha god människokännedom och veta hur man på bästa sätt kan ta hand om och hjälpa en sjuk person. Att kunna bemöta andra människor på rätt sätt är även viktigt i kontakten med de anhöriga till patienterna.
Att arbeta som sjuksköterska innebär ofta att man arbetar i team och det är därför viktigt att ha en bra samarbetsförmåga. Man delar på det tunga ansvaret och alla i teamet bidrar med sina kompetenser. I sin arbetsroll ingår även en del administrativt arbete som exempelvis att skriva ut remisser, föra omvårdnadsjournaler och ha kontakt med olika myndigheter.
Oavsett om man arbetat som sjuksköterska en kort tid eller är erfaren inom vården är det alltid bra med kompetensutveckling. Man får chans att möta personer som är verksamma inom samma område, får ta del av råd och nya verktyg som gör att man kan utvecklas i sin yrkesroll.
Här hittar du vidareutbildning för undersköterskor / sjuksköterskor
Arbeta som läkare
I Sverige finns cirka 29.000 yrkesverksamma läkare och varje år är det ytterligare 1.000 läkare som blir legitimerade. När man utbildar sig till läkare så brukar man prata om tre olika sorters utbildning:
grundutbildning, allmäntjänstgöring (AT) och specialisttjänstgöring (ST). En läkarutbildning kan även bana väg för en yrkeskarriärer inom hälso- och sjukvårdsadministration, miljö- och hälsovårdsarbete samt läkemedelsindustrin.
Som läkare träffar man patienter med olika besvär. Arbetsuppgifterna skiljer sig såklart mycket beroende på vilken specialitet man har valt. En allmänläkare kan till exempel arbeta på en vårdcentral och behandla sjukdomar som inte kräver någon annan form av specialistbehandling.
Läkare arbetar ofta i arbetslag med bland annat sjuksköterskor och undersköterskor. Som läkare måste man vara beredd på obekväma arbetstider och övertid. Arbetar man på sjukhus har man också jour vissa tider.
Hälso- och sjukvårdsdokumentation
Att ha en grundläggande utbildning i hälso- och sjukvårdsdokumentation innebär oftast att man arbetar som läkarsekreterare eller har hand om andra administrativa uppgifter inom hälso- och sjukvård. Man kan arbeta inom primär- som sjukhusvård, företagshälsovård, läkemedelsindustri och forskningsinstitutioner. För att få fördjupade kunskaper eller förbättra sig inom något område kan det alltid vara bra att läsa en kurs. För dig som redan arbetar med hälso- och sjukvårdsdokumentation kan det t.ex. vara lämpligt att läsa kommunikation, organisation och strategi, information eller ekonomi.
Samtalsterapeut
Samtalsterapi är ett samlingsord för olika sorters verksamhet där man använder sig av samtal för att behandla och ge råd till personer med psykiska problem. En samtalsterapeut arbetar med att lyssna och ställa frågor. De vägleder personer och ger dem stöd att hitta egna lösningar och svar på sina problem. Det finns många olika utbildningar för att certifiera sig till samtalsterapeut och grunden är ofta att inledningsvis fokusera på sig själv. För att kunna hjälpa någon annan måste man vara säker på sig själv och i sin egen roll. Man måste arbeta med att känna sig trygg och utvecklas till en insiktsfull person med god självkännedom.
Psykoterapiutbildning
Psykoterapi är en psykologisk samtalsbehandling som enbart bedrivs av psykoterapeuter eller legitimerade psykologer. Psykoterapi är välbeprövad och har väl dokumenterade effekter vid många olika typer av psykisk ohälsa som till exempel ångest, depression eller ätstörningar. Psykoterapi bedrivs i både grupp och individuellt för både vuxna, familjer, par och barn.
Hälsovägledning
När man arbetar med hälsovägledning så jobbar man med att vägleda personer till att göra de rätta valen för att uppnå en god hälsa. Alla har ansvar för sin egen hälsa men man ska komma ihåg att hälsa är något individuellt och har olika innebörd för alla. Det krävs därför en bred kompetens inom hälso- och friskvårdsområdet för att på bästa sätt kunna vägleda människor och tillgodose deras egna individuella behov. Att arbeta inom hälsovägledning kräver alltså inte uteslutande kunskap inom hälsa utan även inom områden så som social kompetens, pedagogik och ledarskap.