Stora könsskillnader vid val av vidareutbildning
Utbildningarna som söks av flest kvinnor vs män
Att kvinnor är från Venus och män från Mars är det kanske inte många som skriver under på idag. När det däremot handlar om vad vi vill vidareutbilda oss till, avslöjar aktuell besöksstatistik från utbildning.se tydliga skillnader.
Topplistan nedan visar en sammanställning av de utbildningar som sökts av flest kvinnor respektive män på utbildning.se sedan mars 2015.
Kvinnor
1. Psykoterapi/KBT
2. Personal och HR
3. Vård och omsorg
4. Motiverande samtal
5. Ledarskapsutbildning
6. Hälsa
7. Diplomerad coachutbildning
8. Coaching
9. Kostrådgivning
10. Ekonomi
11. Vidareutbildning sjuksköterska
12. CAD
13. Löneadministratör
14. Fastighetsförvaltning
15. Skyddsombud
16. Offentlig upphandling
17. Projektledning
18. Stresshantering
19. MBA
Män
1. CAD
2. Elbehörighet
3. Motorsågskörkort
4. Ledarskapsutbildning
5. MBA
6. Elektronik
7. Fastighetsförvaltning
8. Teknik
9. Heta arbeten
10. Byggarbetsmiljösamordnare
11. Skyddsombud
12. Bygg
13. Psykoterapi/KBT
14. Personal och HR
15. Transport och fordon
16. Projektledning
17. Försäljning
18. Yrkeskompetensbevis
19. Vård och omsorg
Siffrorna visar att CAD-utbildningar just nu står högst i kurs hos män, medan kvinnor främst söker efter utbildning inom Psykoterapi/KBT. I toppskiktet av de populäraste utbildningarna bland kvinnor hamnar HR och vård. Dessa utbildningar söks även av män, om än inte i lika stor utsträckning. På männens topplista hittar vi istället tekniska utbildningar som elbehörighet och motorsågskörkort.
Jämnast könsfördelning finner vi bland dem som söker ledarskapsutbildning. Även när det kommer till projektledarutbildningar och kurser för skyddsombud är könsfördelningen relativt jämn. Anmärkningsvärt är att vidareutbildning inom ekonomi hamnar på plats 10 bland kvinnor, medan ekonomiutbildningar inte ens finns med på männens lista.
Undersökningen baseras på data från 27 mars 2015 till 30 november 2016. Har du frågor om undersökningen eller är intresserad av annan statistik gällande kompetensutveckling?