Himanshu Kataria har klivit rakt igenom det indiska kastsystemets fördomar och gjort en akademisk resa få trott var möjlig. Nu står han redo för nästa barriärbrytande steg i karriären och ser en livslång dröm gå i uppfyllelse som mottagare av utbildning.se:s prestigefulla MBA-stipendium.
Redan som tonåring drömde Himanshu om att få studera på en högre akademisk nivå. Fascinerad av de utländska universitetens blanka informationsblad satt han i föräldrahemmet i Delhi, Indien och smidde planer om att en dag få läsa en MBA-utbildning. Det fanns bara ett problem. Hans familj tillhör Dalit, en samhällsgrupp där en högre akademisk utbildning är näst intill otänkbar.
– Som Dalit är du föraktad och diskriminerad av andra samhällsgrupper. Framtidsutsikterna är ofta begränsade till att arbeta med boskap, rengöring, likhantering och andra yrken som anses orena av de högre klasserna.
Trots att kastsystemet officiellt varit förbjudet i Indien sedan många år, sitter fördomarna fortfarande djupt rotade i samhällets invånare och än idag betraktas daliterna bland många indier som oberörbara eller kastlösa.
Diskriminerad av lärare
Ändå var värdet av utbildning sedan länge uttalat i Himanshus familj där föräldrarna, som båda hade universitetsutbildningar, uppmuntrade sina två döttrar och sonen att fortsätta på samma väg.
– Utbildning är enda sättet att ta plats i det här samhället. Det visste mina föräldrar. Hade de inte utbildat sig hade de förmodligen blivit kvar i sin lilla by, och jag hade med största sannolikhet vuxit upp till en buffelherde, precis som mina kusiner.
För Himanshu stod det tidigt klart att det var ingenjör han ville bli, precis som en av hans systrar. Men vägen dit skulle bli lång och kantad av motgångar. Under sina fyraåriga ingenjörsstudier stötte han på lärare som aktivt diskriminerade honom genom att underkänna prov och som försökte intala honom att han inte var tillräckligt intelligent eller lämplig som ingenjör på grund av sin bakgrund.
Hur orkade du fortsätta med ett sådant motstånd?
– Vet du, motståndet gjorde mig faktiskt bara mer sporrad! Så du säger att jag inte kan? Jag ska visa dig att jag visst kan! Jag vägrade acceptera uppfattningen om att man skulle ha en sämre fungerande hjärna bara för att man fötts in i en viss samhällsklass.
Några år senare tog Himanshu ytterligare ett stort kliv rakt igenom fördomarna när han läste sin Masterutbildning i Electronics and Electrical Engineering vid Glasgow universitet i Skottland. Sommaren 2010 kom han till Sverige för att doktorera i mikroelektronik och tillämpad fysik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
Han lärde sig snabbt tycka om de artiga svenskarna och det svala klimatet, en välkommen kontrast till de 50-gradiga somrarna hemma i Delhi. Det var också här han fick syn på en annons om ett MBA-stipendium som årligen delas ut av utbildning.se, Dagens industri och Handelshögskolan.
– Jag kontaktade Handelshögskolan direkt för att höra mer om ansökningskraven och råddes då att först skaffa mig lite mer arbetslivserfarenhet.
"Ringde mamma i Delhi och bara grät"
Himanshu tog anställning på IRnova i Kista 2015, där man utvecklar avancerad infraröd teknik till försvaret och kommersiellt bruk. Redan efter två år i företaget hade han befordrats till teamledare för ingenjörerna i industrialiseringsteamet. Men drömmen om en MBA-utbildning levde fortfarande. Hans chef uppmuntrade honom att satsa på sin dröm och i våras skickade han äntligen in sin ansökan till MBA-stipendiet på Handelshögskolan i Stockholm.
– Jag hade redan förvärvat mig all den högsta akademiska utbildning som är möjlig inom mitt fält, och nu hade jag också fått mer arbetslivserfarenhet. Det jag saknar är bredd och ett djupare perspektiv. Jag tycker att det behövs fler representanter på beslutsfattarnivå som förstår såväl teknologin som den finansiella aspekten och som samtidigt tänker ur ett hållbarhetsperspektiv. Jag vill vara en sådan ledare och kunna fatta mer rationella och välgrundade beslut.
När det väl stod klart att Himanshu stod som mottagare av det prestigefulla MBA-stipendiet, med hård konkurrens, brast det för honom.
– Jag gråter i stort sett aldrig. Män från min kultur “ska” inte gråta. Men när jag fick veta att jag vunnit stipendiet, ringde jag hem till mamma i Delhi och bara grät! Det var en så stor dröm som gått i uppfyllelse.
Du måste vara stolt över din resa?
– Jag känner mig väldigt glad och tacksam och vet att min familj också är stolt över mig. Samtidigt har jag svårt att visa det utåt. Jag bär fortfarande med mig en del komplex från uppväxten som säger “vem tror du att du är egentligen?”.
Men istället för att låta det bromsa honom, har Himanshu förvandlat det till en av sina största drivkrafter. Inom sitt fält har han redan tagit sig till en sällan skådad akademisk nivå jämfört med andra från liknande samhällsklasser.
– Jag har aldrig strävat efter att vara förmer än någon annan, jag vill bara bli behandlad likvärdigt. Och för mig är en nyckel till den jämlikheten att vara på samma akademiska nivå.
Mer svensk än indier
I somras blev han, efter sju år i Sverige, svensk medborgare. Ett stort beslut, eftersom det fordrade att han samtidigt gav upp sitt indiska medborgarskap. Och i januari nästa år påbörjar Himanshu sina efterlängtade MBA-studier vid Handelshögskolan i Stockholm. Programmet, som motsvarar ett års heltidsstudier, är fördelat över 18 månader av lärarledda lektioner och egna studier. Det gör det möjligt att parallellt sköta arbetet på IRnova.
Med MBA-utbildningen hoppas Himanshu slunga sitt ledarskap till en högre nivå, såväl strategiskt som operationellt. Han planerar att en dag starta eget företag inom avancerad teknologi och livnär också en dröm om att kunna inspirera och hjälpa fler från de lägre samhällsklasserna i Indien att våga satsa och utbilda sig till ingenjörer.
– Jag har redan idéerna, nu kommer jag att få redskapen!
Himanshu Kataria
Ålder: 34 år.
Familj: Sambo i Stockholm, föräldrar och två äldre systrar i Delhi.
Bakgrund: Dataingenjörsexamen i Indien, Master i elektronik vid University of Glasgow, doktorsavhandling i mikroelektronik och tillämpad fysik i vid KTH.
Fritid: Styrketräning, löpning, experimentell indisk matlagning och sång.
Läser just nu: ”Corporate finance - theory & practice” av Aswath Damodaran.
MBA-program i Sverige
Om MBA-stipendiet
Stipendiet utlyses av Dagens industri, utbildning.se och Handelshögskolan.
Stipendiaten får en betald plats på MBA Executive Format vid Handelshögskolan till ett värde av 465 000 kronor.
Programmet pågår i 18 månader och motsvarar ett års heltidsstudier. Det består av tio veckor med lektioner och självstudier däremellan. Samtliga studenter är
yrkesverksamma parallellt med utbildningen. För att ansöka måste man vara Di-prenumerant, ha minst en treårig akademisk examen och minst fem års relevant arbetslivserfarenhet.
Juryn består av Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande för Bonnier AB, Lotta Edling, chefredaktör på Dagens industri, Mattias Säker, vd för utbildning.se, Karin Wiström, programchef på Handelshögskolans MBA-program, och Lena Flykt-Rosén, Head of Operations, Telia Zone.