Det råder hård konkurrens på arbetsmarknaden idag och om du är ute efter att få utökade arbetsuppgifter eller bli befordrad kan vidareutbildning hjälpa dig på vägen. utbildning.se har sammanställt fem tips för dig som vill ta upp frågan om kompetensutveckling med din chef.
1. Ta tempen på din arbetsplats
Innan du börjar leta efter en passande utbildning bör du ta reda på om det överhuvudtaget kan vara aktuellt för din arbetsgivare att låta dig delta i en utbildning just nu. Hur ser företagets ekonomi ut? Kommer de ha råd att betala för din utbildning och låta dig vara ifrån jobbet den tid du behöver?
Fråga dina kollegor om de fått möjlighet att delta i en utbildning under arbetstid och titta om kompetensutveckling omnämns i din medarbetarhandbok. På vissa arbetsplatser finns villkor för att få utbildningen finansierad av arbetsgivaren, exempelvis att du stannar på företaget ett visst antal år efter utbildningens slut. Om du inte tror att din arbetsplats har möjlighet att finansiera din utbildning finns stipendium som du kan söka.
2. Hur gynnas företaget av utbildningen?
Kompetensutveckling är inte bara en investering för dig själv, utan även för företaget. När du presenterar ett förslag på en utbildning du vill gå kommer din chef säkert fundera över hur detta skulle komma att gynna företaget på längre sikt. Ligg steget före och ta själv upp hur verksamheten skulle påverkas positivt om du fick möjlighet till kompetensutveckling. Kan du ta på dig nya arbetsuppgifter? Effektivisera ditt nuvarande jobb? Dela med dig av dina kunskaper till dina medarbetare? Skriv ner dina argument och förbered dig noga.
Det allra viktigaste när du ska övertyga din chef om att låta dig delta i en utbildning kommer vara dina argument. Den gyllene regeln när du ska argumentera för kompetensutveckling är att fokusera på hur företaget gynnas, snarare än hur utbildningen hjälper dig
3. Samla på dig information om utbildningen du vill gå
Att övertyga din chef om du själv inte riktigt vet vilken slags utbildning du vill läsa och varför kan vara svårt. Se därför över vilka möjligheter som finns och jämför utbildningar och arrangörer för att se vad som passar din arbetssituation bäst. Håll även koll på de senaste trenderna inom just din bransch för att upptäcka eventuella framtida kunskapsluckor. På så sätt kan du hitta argument om att företaget måste hänga med i utvecklingen, vilka du kan använda under ditt samtal med din chef.
När det är dags att diskutera med din chef kan det vara bra att ta med all den information och de argument du samlat på dig. Inför samtalet med din chef bör du veta vad utbildningen innebär, både kostnads- och tidsmässigt. Argumentera för att tiden och kostnaden som spenderas på utbildningen kommer att ha en positiv inverkan på det framtida arbetet och företaget i stort. Kom ihåg att ta med dig ett par alternativa utbildningar om ditt förstahandsval inte blir godkänt.
4. Fundera på vilka frågor din chef kommer ställa
När du diskuterar möjligheten för kompetensutveckling med din chef bör du vara redo att svara på några vanliga frågor, exempelvis:
- På vilket sätt kommer dina nya kunskaper förbättra ditt dagliga arbete?
- Kan du arbeta och studera samtidigt eller behöver du vara borta från jobbet?
- Kommer du stanna kvar på arbetsplatsen efter att utbildningen är avslutad?
Förbered dina svar och tänk igenom alla möjliga scenarion. Tänk på att utbildningen bör vara kopplad till din nuvarande arbetsplats för att öka möjligheten till att få den finansierad av din chef.
5. Var ihärdig
Ge inte upp direkt om din chefs första reaktion inte är helt positiv, det kan bero på att du inte varit tillräckligt tydlig med hur utbildningen kommer att gynna verksamheten. Be din chef berätta varför utbildningen inte anses vara något för dig. Om du inte får den möjlighet till kompetensutveckling som du anser dig vara värd kan du kanske förhandla om att få möjlighet att delta i en utbildning under nästkommande år.
Sök efter din drömutbildning!