Nino Baraka har gjort en spännande resa. Från uppväxt i fosterhem till pizzabagare, dykare, pilot och idag - innovativ entreprenör. Som mottagare av det allra första MBA-stipendiet för sju år sedan har han mycket av sin affärsmässiga trygghet att tacka Handelshögskolan för.
Det var i en bil på semester i Marocko, som Nino Baraka fick telefonsamtalet som på många sätt skulle förändra hans liv. Den stipendieansökan han tidigare skickat in till Handelshögskolan i Stockholm fanns just då inte i tankarna. När han nu fick höra att han utsetts till mottagare av 2007 års MBA-stipendium bland över 400 andra sökande, var överraskningen total.
– Jag trodde inte att det var sant! Jag hade ställt in mig på att det kanske inte skulle gå vägen, för att inte bli allt för besviken. Så att få höra att jag faktiskt blivit tilldelad MBA-stipendiet kändes helt overkligt.
Nino hade just avslutat sin tjänst som ekonomiansvarig för Lugna Gatan på Fryshuset och startat väktarföretaget Exergo när han påbörjade sin tvååriga MBA-utbildning i mars 2007. En kort tid in i utbildningen startade han även företaget Coach & Care Support, en stödverksamhet för problemungdomar, och drev båda bolag parallellt med studierna.
Med heltidsstudier var femte vecka och omfattande grupparbeten och hemtentor blev det en intensiv period i hans liv. Nino löste tidspusslet genom att börja sin arbetsdag klockan fem på morgonen.
– Jo visst är det tidigt, men jag har alltid varit sådan att jag gör det som krävs för att få det att fungera. Jag reflekterar inte så mycket över om det är jobbigt eller inte. Det är bara att köra på.
Från pizzabagare till entreprenör
En stor del av sin uppväxt spenderade Nino i olika fosterhem i Stockholmsförorten och gick i så kallad OBS-klass (observationsklass för elever med studiesvårigheter) i grundskolan.
– Det var nog först i tjugoårsåldern, när jag förverkligade en dröm och utbildade mig till pilot, som jag lärde mig att plugga på allvar. Innan dess hade jag inte vetat hur man gjorde. Jag hade klarat mig igenom skoltiden bara genom att närvara på lektionerna.
Nino tror att hans nyfikenhet och ständiga kunskapstörst har varit en stor drivkraft genom hans liv och karriär hittills. På listan bland avverkade sysselsättningar står bland annat pizzabagare, pilot, dykare, restaurangägare och entreprenör. Och samma driv och energi använde han i sina MBA-studier.
– Jag hade inte samma akademiska plattform som många av de andra stipendiesökarna och vissa bitar fick jag kanske kämpa lite extra med. Att lära mig Excel blev till exempel en riktig utmaning för mig. Jag hade inte använt mig av det programmet som metod förut och nu var jag tvungen att behärska det för att ens kunna lösa uppgifterna. Men med en stark vilja och driv klarar man det mesta. Det är så jag fungerar. Brister jag i kunskap på något område kompenserar jag det genom att sätta in mer energi.
”Jag var en Cowboyentreprenör”
MBA-studierna krävde både tid och fokus, men Nino känner idag stor glädje och tacksamhet över de år han tillbringade på Handelshögskolan.
– Det är så förmånligt att få de bästa bitarna utvalda åt en på det viset. De skickliga lärarna och den starka kopplingen till näringslivet gjorde MBA-programmet till den perfekta kombinationen av verklighet och akademi. Utbildningen gav mig en bredd utifrån ett ledningsperspektiv som är oerhört meriterande när man leder ett företag, berättar Nino och fortsätter;
– Tidigare var jag lite av en ”Cowboyentreprenör”, jag dök in i nya projekt med huvudet före och lärde mig det jag behövde på vägen. Idag har jag en helt annan verktygslåda som hjälper mig att arbeta mer strategiskt. Utbildningen hjälpte mig också att höja blicken och tänka mer internationellt i allt jag gör. Även min självkänsla har växt. Under min tid på Handelshögskolan förstod jag för första gången att jag hade en intellektuell kapacitet och att jag faktiskt kunde mäta mig med andra även på den akademiska nivån.
Det är nu fem år sedan Nino tog emot sitt examensbevis från Handelshögskolan i Stockholm och kunskapstörsten har ännu inte stillat av. Idag är han snart klar med en ettårig magisterexamen i demografi. Parallellt med studierna fortsätter han att driva sina två bolag Coach & Care Support samt Exergo, som för en tid sedan omvandlades till It-företag. Där arbetar han med att ta fram It-stöd för just behandlingsvården. Och det är lite så han tänker i allt han gör nu.
– Jag har lärt mig att arbeta mycket mer utifrån tanken att alla olika delar där jag är involverad och gör en arbetsinsats ska gynna varandra. Har jag två olika verksamheter ska det ena företaget också gynna det andra. De It-lösningar vi tar fram i mitt It-företag tillämpar jag till exempel direkt i min stödverksamhet.
På frågan om vad som krävs för att klara en MBA-utbildning, svarar Nino utan att tveka:
-Du behöver främst ett äkta inre driv! En genuin lust att lära. Så satsa och sök, men gå utbildningen för din egen skull och inte bara för att ha ett papper att visa upp för andra. Det är först då som kunskaperna blir något du använder i ditt dagliga arbete.
Läs fler intervjuer med MBA-stipendiater
Är du också intresserad av att söka vårt stipendium?
Hitta mer information om vårt stipendium här
Om du vill kika på vilka olika MBA-utbildningar som finns kan du hitta dem här