Bland 1050 sökande blev Lovisa Case vinnaren av årets MBA-stipendium och i januari börjar hon sin resa som MBA student. Stipendiet ges ut tillsammans med utbildning.se, Handelshögskolan och Dagens industri med ett värde av 495 000 kr.
Med både en bakgrund som barchef i Nice, södra Frankrike, samt hennes nutida yrke som projektledare, har Lovisa fått känna på hur det är att leda andra. Hon hoppas kunna komplettera detta med ny affärsmässig kunskap från utbildningen för att därefter kunna inta en ännu bredare ledarroll.
Lovisa hade redan en plats på MBA-programmet 2020
Under våren 2019 blev Lovisa antagen på Executive MBA hos Handelshögskolan. Hon hade en plats och var redo att antingen med stöd av hennes arbetsplats, Orexo, eller genom lån betala den aktuella utbildningen. Nu är hon istället tacksam och stolt över sig själv, som utvald vinnare av årets MBA-stipendium.
“Allt var egentligen redan färdigt och jag var motiverad att ta mig an utmaningen, men att vinna stipendiet gjorde ju det hela mycket lättare!”
Varför välja just Handelshögskolan i Stockholm?
Lovisa kollade på olika alternativ, bland annat i London, Schweiz och Köpenhamn. Hon lockades dock av Handelshögskolans välgenomarbetade program, hur de tror på en blandning av människor från olika kulturer och bakgrunder, men även att det också spenderas mycket tid på skolan och med gruppen. Lovisa träffar i vanliga fall människor med bakgrunder lika hennes egen och hon tror att det kommer bli väldigt givande att möta personer med nya perspektiv. Chansen att nätverka på det viset är den främsta anledningen till att Lovisa bestämde sig för just Handelshögskolan.
Det finns ingen oviktig kunskap
Så länge du har bra lärare och är motiverad så är allt intressant att lära sig om, menar Lovisa. Efter 13 år i skolbänken är hon redo att inta rollen som en novis igen och bara ta in all ny kunskap. Lovisa trycker på att det inte finns några dumma frågor när man är student, till skillnad från när du i arbetet förväntas ha en viss koll. Hon längtar därför till att ta sig an denna utbildning och få nya perspektiv, aha-upplevelser, insikter och verktyg att använda i karriären.
“Det är klart att det kommer vara krävande och att fritiden kommer ta lite stryk, men jag älskar att lära mig och jag är oerhört taggad!”
Vad är Orexo och vad gör dem?
Lovisa berättar att Orexo är ett forsknings- och utvecklingsbolag som lyckats med att kommersialisera sin produkt i USA. Deras huvudfokus är att formulera om kända och beroendeframkallande läkemedel till nya som ger bättre resultat och färre missbruk. Just nu fokuserar de på opioidepidemin som sägs vara den värsta hälsokrisen i USA:s historia. Opioider finns i till exempel heroin och morfin och beräknas att genom överdoseringar tagit närmare 400 000 amerikaners liv mellan 1999 och 2017. Patientgruppens medlemmar är, på grund av sitt beroende, väldigt stigmatiserade av samhället och de har ett stort behov av mer behandling och bättre förutsättningar. Utöver beroendet har patientgruppen ofta andra hälsoproblem såsom ångest och depression. Det finns alltså många aspekter som behöver behandlas, berättar Lovisa.
Orexo gick nyligen ihop med ett tyskt bolag, GAIA, för att tillsammans planera skapandet av en digital terapilösning för Opioidberoende. Genom att skriva ut medicin från Orexo och erbjuda kognitiv beteendeterapi med hjälp av AI hoppas Orexo och GAIA på att kunna hjälpa patienterna i större utsträckning.
Hur kommer en MBA-utbildning hjälpa Lovisa i sin befintliga tjänst och karriär?
“Jag hoppas på att få bättre kunskap och förmåga inför utvärdering av företag vars produkter vi vill köpa eller forskning vi vill kommersialisera. Just nu känner jag inte att min kunskap räcker för att helt kunna ifrågasätta.”
Lovisa berättar även att hon som forskare känner sig lite frikopplad från patienterna. En annan förhoppning är således att utbildningen ska ge henne verktygen för att kunna knyta ihop hennes forskningsbakgrund och nuvarande projektledarroll med patientnyttan, för att sedan ta sig upp i en mer senior roll.
Vad brinner Lovisa Case för?
Just att föra forskningen närmare patienten är det Lovisa håller närmast hjärtat. Hon ser hur patienter med beroenden har blivit illa behandlade generellt. Att de bemötts med inställningen att de får skylla sig själva. Som neurovetare vet Lovisa bättre. Hon vet att beroendet är en sjukdom precis som många andra, med skillnaden är att den är begränsad till hjärnan. Hon brinner därför för att patienterna ska få tillgång till ett bättre och bredare utbud av behandlingar.
Lovisa älskar att jobba med forskning och grotta ner sig i områden, men har insett att hon är mer generalist än specialist.
“Här sätter jag ihop mina pusselbitar och ser hur de passar ihop i det stora pusslet. Sen om kanske 20-30-40 år så kommer någon kunna se att det här är jätteviktigt!”
Grundforskning är otroligt viktigt för Lovisa, men hon har ett även ett stort behov av att se utfallet på en gång, en direkt applicering av det hon gör.
Råd för dig som vill söka ett MBA-stipendium
Lovisa berättar hur hon själv gick på informationsträffar och after works för tjejer - varenda en med krävande jobb samtidigt som deras MBA-utbildning, men ingen med en tanke på att det inte skulle vara värt det. Därefter hade hon inga tvivel på att utbildningen var något för henne.
“Alla jag pratat med som går programmet berättar om hur kul de har och hur härligt det är att befinna sig i en miljö där alla är drivna och även driver varandra framåt. Därför är mitt bästa råd att bara prata med andra för att bli motiverad till att ta steget och söka!”
Lovisas 3 tips för att skriva en stipendieansökan:
- Var väldigt ärlig.
- Våga ifrågasätta dig själv, till exempel: Varför vill jag göra det här? Varför borde de välja mig?
- Försök tänka utanför boxen – en bakgrund som bartender kan faktiskt vara meriterande.
Kort om
Namn: Lovisa Case
Ålder: 37 år
Bor: i Uppsala
Bakgrund: Studerat biomedicin, doktorerat i neurovetenskap
Arbete: Director, Corporate Development på Orexo