Härskartekniker är manipulativa metoder som används för att både skapa makt och kontroll i till exempel relationer eller andra sammanhang. Syftet är ofta att underminera, förminska eller påverka andra på ett sätt som gynnar den som använder dem. Härskartekniker kan vara subtila eller mer öppet destruktiva och kan förekomma i olika sammanhang, såsom på arbetsplatser, i familjer eller sociala grupper.
Så här bemöter du härskartekniker – fyra tips
1. Martyrmetoden
– En person bemöter dina professionella synpunkter eller konstruktiva kritik med att gå in i martyrskap och ge dig skuldkänslor. ”Jaha, jag förstår precis. Du tycker alltså att jag är värdelös och inkompetent!”. Du frestas att släta över din kritik eller svara att ”Men, nej det var absolut inte så jag menade”.
Så hanterar du det: Avbryt vänligt martyrleken genom att lugnt och sakligt upprepa din konstruktiva kritik. Gärna med en vänlig ton, men utan att falla in i medlidande. Säg: ”Vad jag menar är att…” och ge inte personen vidare uppmärksamhet för sina känslostormar.
2. Stereotypmetoden
– Du blir generaliserad efter ditt utseende, kön, sexuella läggning, religion eller hudfärg. Du blir som homosexuell man kanske tillfrågad om inredning trots att du aldrig visat intresse för ämnet, eller blir som kvinna tilldelad typiskt ”kvinnliga” arbetsuppgifter och tvingas på så sätt uppfylla en stereotyp.
Så hanterar du det: Ditt bästa försvarsmedel är att ställa nyfikna frågor: ”Vad intressant, får jag fråga vad det beror på att du ber just mig?” eller ”Hur kommer det sig att du gav just den här arbetsuppgiften till mig?”
3. Uteslutningsmetoden
Talaren på ett möte eller i en grupp utestänger dig medvetet och vänder sig endast till vissa utvalda personer när hen pratar, istället för till hela gruppen. När du får ordet börjar talaren bläddra i papper, titta åt ett annat håll eller måste plötsligt gå ut och ta ett viktigt telefonsamtal. Du känner dig inte respekterad eller värderad.
Så hanterar du det: Var uppmärksam på ditt eget kroppsspråk. Håll dig lugn, nicka, le och ställ intresserade frågor istället för att se sårad eller frustrerad ut. Försök smidigt att ta dig in i samtalet. Verkar ingenting du gör hjälpa är du tyvärr i detta läge ganska utsatt, så länge du inte får hjälp utifrån av till exempel andra kollegor som kan inkludera dig i gemenskapen.
4. Självförvållad härskarteknik
– Du förminskar (omedvetet) dig själv inför andra. Till exempel när du med osäker röst säger ”eh, jag har en liten snabb fråga här bara” eller "...fast jag vet inte, det kanske var ett dumt förslag...".
Så hanterar du det: Bli medveten om problemet och börja arbeta aktivt med din egen retorik. Skala direkt av alla nedvärderande eller förringande kommentarer om dig själv och säg istället utan omskrivningar och utan att ursäkta din existens ”Jag har en fråga” eller "Jag tror att man skulle kunna lösa det såhär...".
Blir du utsatt för härskarteknik av andra, ska du ta det med ro tycker Elaine.
– Bli inte arg eller ledsen när du blir utsatt. Använd istället din nyfikenhet. Fråga direkt vad tanken var med det de sa eller gjorde. Eftersom de flesta som utövar härskartekniker är omedvetna om det, är nyfikenhet ofta det bästa vapnet.
Förslag på utbildningar
Elaine Eksvärd ägnar sin karriär åt att hjälpa människor kommunicera tydligare och snyggare. En hjärtefråga som bland annat resulterat i eget företag, föreläsningar, ett flertal böcker och frekventa uppdrag som retorikexpert i media.
– Vi klarar oss inte utan kommunikation, men kommunikation fungerar som en muskel och det är få som föds med ”sexpack”. Därför måste vi träna, säger Elaine som lever efter mottot: ”Gör dig inte smart – gör dig förstådd”.
Både män och kvinnor manipulerar
Ett fenomen hon ofta stött på genom såväl egna som andras erfarenheter är så kallade härskartekniker, där en person eller en grupp använder sociala manipulationer mot någon annan för att bevara en viss position eller hierarki.
Härskartekniker är något som utövas av både män och kvinnor, såväl i yrkesmässiga som privata relationer, skriver Elaine Eksvärd i sin bok Härskarteknik, den fula vägen till makt. Hon poängterar samtidigt att det inte alltid rör sig om medvetna strategier, utan att härskaren i själva verket ofta kan vara helt omedveten om sitt sätt.
– Det händer till exempel att jag får frågan om jag verkligen har skrivit mina böcker själv, men antas däremot ha dans i blodet på grund av mitt utseende, ler Elaine.
Som yngre stötte hon ibland på andra former av härskartekniker, som att få sin kompetens ifrågasatt på grund av sin ålder.
– Nu när jag är äldre så kan det istället vara högt uppsatta akademiker som fnyser åt min brist på akademisk vokabulär när jag är med i tv, men det berör mig inte. Jag har annat att haka upp mig på, såsom min lilla sons trots, säger Elaine.
Lär dig kommunicera snyggare och tryggare. Hitta din kurs i retorik här