Som åklagare utreder du brott i samarbete med polisen. De huvudsakliga uppgifterna för en åklagare är att utreda om brott inträffat, besluta om åtal ska väckas samt närvara i domstolen och där driva åtalet. Utöver att säkra bevis går utredningsarbetet ut på att ha kontakt med brottsmisstänkta, brottsoffer och vittnen. Åklagaren leder förundersökningen från det att en viss person skäligen kan misstänkas för brottet. En viktig del av åklagarens arbete är förberedelse och framträdande i domstolen.
Förslag på vidareutbildning för dig som åklagare
Enligt Åklagarmyndighetens hemsida har alla åklagare rätt till kontinuerlig kompetensutveckling inom sitt verksamhetsområde. Detta för att hen ska uppleva säkerhet i åklagarrollen och trygghet i det dagliga arbetet. I vidareutbildningen ingår ett antal fasta kurser av olika omfattning. Det finns även specialistutbildningar för att bli exempelvis miljöåklagare, åklagare som handlägger grova våldsbrott, narkotikamål, IT-brott eller mål som rör ekonomisk brottslighet. Läs mer på Åklagarmyndighetens hemsida.
Utöver ovan nämnda utbildningar finns en mängd olika vidareutbildningar som är passande för dig som åklagare. Med tanke på att en viktig del av åklagarens arbete är att framträda i rätten kan det exempelvis vara en god idé att vässa din kommunikativa förmåga genom att gå en kurs i retorik och presentationsteknik.
En åklagare bör även ha god kunskap om de lagar och regler som arbetet följer. Eftersom lagen befinner sig i ständig förändring bör du se till att hålla dina kunskaper inom juridikområdet färska. Som åklagare kan du även bli chef med personalansvar. Då kan en utbildning inom ledarskap vara relevant, oavsett om du är chef idag eller siktar på att bli det.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Är du åklagare och känner att det börjar bli dags att utvecklas i din yrkesroll? Det första steget är då att bestämma dig för vilken utbildning du ska gå. Vilken passar dig och den situation du befinner dig i i dagsläget? Det finns allt från kortare kurser till längre program Vissa utbildningar bedrivs även på distans, vilket kan vara en bra lösning om du har svårt att komma ifrån ditt arbete dagtid.
Hör med dina kollegor eller andra inom branschen om de kan tipsa om någon kurs de deltagit i som de tyckt varit givande! Ta även reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan detta nämligen innebära att du får utbildningen finansierad av arbetsgivaren. Kanske kan du även få möjlighet att ta ledigt ett par dagar för att gå en vidareutbildning.
Framtidsutsikter
Enligt Arbetsförmedlingens framtidsprognos Yrkeskompassen har jurister – såsom åklagare – medelgoda chanser till arbete på tio års sikt. Jobbchanserna är bättre för jurister med specialistkunskap inom ett juridiskt område. För att du som åklagare ska förbli attraktiv på arbetsmarknaden är det därför viktigt att du under hela din karriär fortsätter att utveckla din kompetens.
Relaterade yrken
[Facebook:recommend]
« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom administration och juridik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida