Som barnmorska har du ansvar för vården av den blivande mamman och barnet före, under och efter en förlossning. Barnmorskor finns på såväl sjukhusens förlossningsavdelningar som barnmorskemottagningar, primärvårdscentraler och ungdomsmottagningar.
En viktig del av barnmorskans arbete är att ge stöd och information till de blivande föräldrarna eller mamman under graviditeten och förlossningen. Barnmorskan har även som uppgift att ge råd om kost, motion och att hålla i föräldrautbildningar. Därför är det viktigt att du som barnmorska har en välutvecklad kommunikativ förmåga och kan kommunicera på ett sätt som gör det lätt att förstå och ta till sig informationen.
Om du känner att du vill utveckla dessa egenskaper kan vi rekommendera en kurs i presentationsteknik eller retorik. För att ta del av de senaste rönen inom kost och motion kan en kurs inom hälsa vara en idé, likaså en kurs i Motiverande samtal (MI) – en samtalsmetod som hjälper människor att genomföra förändringar i sin livsstil utifrån sina egna villkor.
Förslag på vidareutbildning för dig som barnmorska
I och med att förlossnings-, BB- och gynekologavdelningar ofta är bemannade dygnet runt har barnmorskor vanligtvis oregelbundna och avvikande arbetstider med både dag-, kvälls- och helgtjänstgöring. För att bättre kunna hantera potentiellt stressfyllda situationer som uppstår finns kurser i stresshantering eller mindfulness.
I och med att arbetet som barnmorska innebär ett nära samarbete med andra, där förmågan till samarbete är avgörande, kan även en utbildning i teamutveckling eller coachande ledarskap eventuellt vara aktuellt. Det är också viktigt att du inger förtroende och trygghet hos de människor du hjälper.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Om du som barnmorska är intresserad av vidareutbildning är det första steget att bestämma dig för vilken slags utbildning som kan tänkas passa dig. Har du svårt att hitta tid för en utbildning under arbetstid? Idag finns ett allt större utbud av utbildningar på distans eller deltid. Kanske kan det vara ett alternativ som kan få tiden att gå ihop. Ett annat tips är att ta reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om så är fallet kan det innebära att du får utbildningen finansierad av arbetsgivaren. Kanske kan du även ha möjlighet att vara ledig ett par dagar för att vidareutbildas.
Framtidsutsikter
Om du är utbildad barnmorska har du, enligt Arbetsförmedligens yrkeskompass, mycket goda möjligheter till arbete. I och med stora pensionsavgångar bland barnmorskorna och ökat antal födda barn kommer behover av barnmorskor att öka på tio års sikt. Trots dessa ljusa utsikter är det alltid bra att under hela sin yrkesbana fortsätta att vidareutbilda och fördjupa sig inom sitt kompetensområde. Detta för att du ska känna dig ännu tryggare i din yrkesroll och få tillgång till nya verktyg och metoder.
Relaterade yrken
« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö