Som bokföringsassistent arbetar du löpande med bokföring på din arbetsplats. Beroende på arbetsplatsens storlek kan arbetsuppgifterna variera. Du kan vara anställd på exempelvis en bokföringsbyrå, en redovisningsbyrå eller på ett företags ekonomiavdelning. Det är viktigt att du som bokföringsassistent har ett öga för siffror och att du är noggrann.
Det är vanligt att internationella företag har ett annat koncernspråk än svenska, vilket ställer krav på de anställdas språkkunskaper. Genom att behärska fler språk än svenska öppnar du även upp för en karriär utomlands. Utöver svenska och engelska kan det vara meriterande om du som bokföringsassistent behärskar ytterligare språk.
Om du som bokföringsassistent vill klättra i karriären kan en ledarskapsutbildning vara något för dig. Du kan välja att läsa antingen ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får lära dig mer om exempelvis konflikthantering, målstyrning samt hur du motiverar dina medarbetare.
Arbetet som bokföringsassistent kan stundtals vara stressigt och du behöver kunna hantera olika arbetsuppgifter samtidigt. Om du som bokföringsassistent känner att du skulle vilja lära dig att planera ditt arbete bättre och hantera stress kan kurser inom stresshantering eller personlig effektivitet vara passande för dig. Under en kurs i stresshantering eller personlig effektivitet får du kunskap och verktyg för att undvika stressrelaterade sjukdomar eller utbrändhet.
Förslag på vidareutbildning för dig som bokföringsassistent
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Om du som bokföringsassistent funderar på att satsa på vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbilda dig.
Är du osäker på vilken utbildning du ska välja? Börja med att fundera över vilka områden i ditt arbete du skulle kunna bli ännu bättre. Hör också med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.
Relaterade yrken
« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom ekonomi
« Tillbaka till Karriärguidens startsida