Sök utbildning

Vidareutbildning för dietister

Vidareutbildning för dietister

De flesta dietister är verksamma inom slutenvård, allt fler team inom högspecialiserad sjukvård, eller inom öppen vård på vårdcentraler. Många dietister arbetar också inom kommunerna, framförallt inom kommunal äldreomsorg. Detta kan komma att bli ännu vanligare i framtiden med tanke på att allt fler sjuka äldre bor kvar hemma eller i någon form av särskilt boende.

Dietister kan även arbeta inom barn- och mödrahälsovård. Ansvarsområdena där är oftast metodutveckling, handledning av barnmorskor och sjuksköterskor i näringsfrågor, framtagande av informationsmaterial samt att medverka i föräldragrupper.

Man kan också jobba inom områden som folkhälsa och friskvård, driva eget konsultföretag, privatpraktik eller arbeta på livsmedels- och nutritionsföretag. Då arbetar man med utveckling av, försäljning av och information om produkter. Många dietister arbetar med informationsspridning, föreläsningar och utbildning till såväl allmänheten, idrottsrörelsen som till studenter inom vård- och omsorgsutbildningar. Vissa arbetar med olika yrkesgrupper inom exempelvis förskola, skola, äldreomsorg, hälso- och sjukvård. Dietister arbetar också inom forsknings- och utvecklingsprojekt kring kost och hälsa liksom universitet och myndigheter som till exempel Livsmedelsverket.

Förslag på vidareutbildning för dig som dietist

Som dietist gäller det att ständigt vara uppdaterad på området, det kommer ständigt nya trender och rapporter inom hälsa. Man kan även välja att utbilda sig till kostrådgivare, läsa kurser inom friskvård och andra vidareutbildning inom hälsa. Du kan också kombinera ditt yrke med andra områden inom hälsa såsom kostrådgivning, friskvård och träning. 

Om du har ett eget företag är det viktigt att du har kunskaper om bokföring och redovisning. Det är dessutom bra om du som egenföretagare har kunskap om marknadsföring för att kunna synliggöra dig själv och ditt varumärke. Om du som dietist vill lära dig mer om hur du kan marknadsföra dig själv i olika sociala medier finns flera kurser inom dessa områden som kan passa dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som dietist funderar på att satsa på vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din närmaste chef. Ta inledningsvis reda om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy kan den innebära att du får möjlighet att vara ledig från arbetet ett par dagar för att utbilda dig eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja? Börja med att fundera öer om det finns något område i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör även med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.

Framtidsutsikter

Dietister är en liten yrkesgrupp och de flesta arbetar inom vården. Landstingen är den största arbetsgivaren. En del dietister driver eget konsultföretag eller privatpraktik. Några jobbar inom företagshälsovård. Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass råder det balans mellan efterfrågan och tillgång för dietister.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom kropps- och skönhetsvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: