Som flygmekaniker jobbar du med underhåll och reparationer av flygplan, helikoptrar och flygplansmotorer. Tillsyn, service och rutinarbeten hör till de huvudsakliga arbetsuppgifterna, men uppgifterna kan också variera beroende på arbetsplats. Flygmekaniker kan vara anställda hos de civila flyg- och helikopterbolagen, flygvapnet, inom flygindustrin eller inom fristående flygtekniska verkstäder.
Skillnaden mellan flygmekaniker och flygtekniker är att tekniker har längre utbildning och får ta ett större ansvar i arbetet.
Förslag på vidareutbildning för dig som flygmekaniker
För en flygmekaniker kan arbetsdagarna ofta vara hektiska med ett högst tempo, där det är viktigt att du behåller lugnet så att inga misstag begås. Med tanke på att flygmekaniker ofta även har orgelbundna och obekväma arbetstider med arbete under kvällar, helger och nätter kan en kurs inom stresshantering, personlig effektivtet eller mindfulness hjälpa dig att få bättre struktur på ditt arbete samtidigt som du behåller ditt fokus.
Det kan ställas krav på att du som flygmekaniker har en god förmåga till att samarbeta med andra yrkesgrupper. Vill du förbättra din samarbetsförmåga finns kurser inom teambuilding och teamutveckling. Säkerhet är en annan viktig aspekt av yrket.
Det är även viktigt att du som flygmekaniker har goda kunskaper i det engelska språket. Detta eftersom manualer oftast är skrivna på engelska. Om du känner att du vill utveckla dina engelskakunskaper finns det många olika kurser i engelska att välja på, oavsett vilken nivå du ligger på idag.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Flygmekaniker och sugen på att vidareutbildas? Ibland kan det vara svårt att bestämma sig för vilken vidareutbildning som bäst matchar de egna behoven. En bra början är att fundera över vilka kunskapsluckor du har och inom vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre. Hör med din chef, kollegor eller andra inom samma bransch. Kanske har de tips på utbildningar som de deltagit i någon kurs eller seminarium som skulle kunna vara givande även för dig? Nästa steg kan vara att kolla om om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om så är fallet kan det finnas möjlighet att din arbetsgivare kan finansiera din utbildning eller att du kan få ta ledigt en dag för att kompetensutvecklas.
Framtidsutsikter
Flygbranschen är en konjunkturkänslig bransch, där utvecklingen varit svag det senaste året i och med att såväl passagerartrafik som flygfrakt drabbats av nedgångar. Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer dock arbetsmarknadsläget att förbättras något framöver och det förväntas råda balans på arbetsmarknaden.
[Facebook:recommend]