Arbetet som frisör är kreativt och omväxlande. Frisörer kan arbeta både med män och med kvinnor eller specialisera sig mot herr- eller damfrisering. Det finns också frisörer som arbetar enbart med ett specifikt område, exempelvis färgning. Det är vanligt att frisörer hyr en stol på en frisersalong, men många frisörer har ett eget företag med en eller ett par anställda.
Förslag på vidareutbildning för dig som frisör
Frisörens arbete kräver att du är lyhörd inför kundens önskemål och att du har en god känsla för stil, form och proportioner. Arbetet kan vara både fysiskt och psykiskt krävande, det är vanligt att frisörer får problem med rygg och nacke men det är också vanligt att frisörer upplever stress då salongens kunder är för få. Om du vill bli bättre på att hantera stress och undvika stressrelaterade sjukdomar eller utbränning kan en utbildning inom personlig effektivitet eller stresshantering vara lämpligt.
I arbetet som frisör träffar du en mängd olika människor och ofta skapas en djup relation med de återkommande kunderna. Om du vill bli bättre på att coacha och samtala med dina kunder kan du som frisör välja att läsa en utbildning inom exempelvis coachning.
Om du som frisör har ett eget företag är det nödvändigt att du har den rätta kunskapen inom bland annat bokföring, redovisning, lön och skatt. Detta för att undvika att göra kostsamma misstag. Har du anställda på din frisersalong bör du dessutom ha kunskaper inom arbetsrätt.
Förutom det estetiska är en viktig del av frisörens arbete försäljning av produkter och verktyg för styling. Det är därför nödvändigt att du som frisör är en duktig försäljare och kan argumentera för en viss produkt eller ett verktyg på ett övertygande sätt. För dig som känner att du skulle vilja bli en bättre försäljare finns en mängd olika utbildningar inom försäljning, både på grundläggande och mer avancerad nivå.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Om du som frisör har bestämt dig för att satsa på vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbilda dig eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.
Fundera över vilka områden i ditt yrke du skulle kunna bli ännu bättre på. Är du osäker på vilken slags utbildning som skulle passa dig kan du höra om din chef eller dina kollegor har tips på utbildningar som kan gynna dig i ditt arbete. Hör även med dina kollegor om de läst någon utbildning som varit särskilt lärorik som de tror skulle kunna passa även dig.
Framtidsutsikter
Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass bedöms frisörer som har gesällbrev möta en medelgod arbetsmarknad, både på lång och på kort sikt med vissa regionala skillnader. Frisörer som söker färdigutbildning, det som tidigare kallades lärlingsanställning, har svårare att få arbete.
Vidareutbildning gör att du som frisör har större möjlighet att få jobb. Du kan välja att antingen specialisera dig inom ett särskilt område, exempelvis hårfärgning, eller bredda dina kunskaper och lära dig om make-up eller massage. Tänk på att du som frisör aldrig är fullärd, det kommer ständigt nya trender, tekniker och behandlingar.
[Facebook:recommend]
« Tillbaka till alla yrken inom kropps- och skönhetsvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö