Som hälsopedagog arbetar du med att planera samt genomföra olika insatser inom friskvård på ett övergripande plan inom en organisation eller på ett företag. Till skillnad från friskvårdskonsulten är en hälsopedagog sällan involverad i själva utförandet av friskvårdsaktiviteter för enskilda personer. En hälsopedagog kan arbeta på både mindre och större organisationer. På mindre arbetsplatser händer det att en hälsopedagog arbetar mer praktiskt, på större företag leder hälsopedagoger ofta friskvårdsarbetet.
Arbetet innebär till exempel att ta ansvara för att ta reda på behovet av friskvård och att utforma policys och planer för hur man ska driva friskvårdsarbetet på arbetsplatsen. Hälsopedagoger arbetar också med att föredra friskvårdsfrågor för företagets ledning och samarbetar med personal på personalavdelningen.
Hälsopedagogen har ofta ekonomiskt ansvar och gör utvärderingar kring friskvården. De ser också till att det finns ett utbud av aktiviteter, ofta genom att anlita ledare och lärare. På större arbetsplatser finns ofta även friskvårdsombud.
Förslag på vidareutbildning för dig som hälsopedagog
Som hälsopedagog förväntas man vara utåtriktad och man ha ett stort kontaktnät. Det gäller att man är lyhörd och pedagogisk. En annan viktig egenskap för en hälsopedagog är att man är drivande, särskilt när man vill få igenom sina idéer och projekt hos ledningen och andra medarbetare. Det krävs även att man har kompetens inom exempelvis marknadsföring, administration, samt ekonomi då man ofta har ett ekonomiskt ansvar. Kom ihåg att du ska motivera andra människor till en sundare livsstil, visste du att det finns flera utbildningar inom ämnen som motiverande samtal?
Hälsopedagoger kan även specialisera sig som stresscoach eller kostrådgivare samt hjälpa människor att börja motionera. Du kan även certifiera sig till PT, personlig tränare eller till massör.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Att läsa en utbildning samtidigt som du arbetar kräver engagemang och planering. Även om du läser en kurs på distans kommer du att behöva avsätta tid för att kunna ta till dig de nya kunskaperna. Ett första steg när du bestämt dig för att du vill läsa en utbildning kan vara att kolla upp om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling.
När du väljer utbildning är det viktigt att se över vilka kunskaper som fattas eller som du vill utveckla och se om det finns något område du skulle kunna bli bättre på. Om du har svårt att välja vilken utbildning du vill läsa kan du tala med dina kollegor, kanske har de tips på en kurs eller arrangör som varit bra.
Framtidsutsikter
Det råder en stor konkurrens om jobben som hälsopedagog. En anledning till detta är att många utbildar sig inom området samtidigt som behovet av hälsopedagoger inte har samma utveckling.
Relaterade yrken
[Facebook:recommend]