Interaktionsdesigner – eller användbarhetsdesigner eller användbarhetsexpert – arbetar med att se till att datasystem och webbplatser är användaranpassade och användarvänliga. Som interaktionsdesigner utgör du länken mellan användaren och systemutvecklaren. De specifika arbetsuppgifterna kan variera beroende på projekt. Det kan vara båda en ny produkt eller förbättring av ett redan befintligt system.
Förslag på utbildningar
Som interaktionsdesigner är du ofta delaktig genom hela processen i ett projekt. I inledningsskedet samlar interaktionsdesignern genom intervjuer, enkäter och workshops in information om användarnas behov, beteenden och krav för att utifrån den informationen formulera användbarhetsmål tillsammans med beställaren av produkten. Denna information används sedan i det fortsatta arbetet med utformningen av produkten/tjänsten. Som interaktionsdesigner utvärderar du den färdiga produkten och ger förslag på förbättringar.
Förslag på vidareutbildning för dig som interaktionsdesigner
Som interaktionsdesigner är du egentligen aldrig riktigt fullärd, i och med att branschen befinner sig i ständig rörelse och det ständigt uppstår nya krav på kompetenser. Det finns med andra ord många vägar att gå för dig som arbetar som interaktionsdesigner och söker kompetensutveckling.
Som interaktionsdesigner jobbar du ofta i projekt, varför en utbildning i projektledning är en bra idé. Det finns projektledarutbildningar både på grund- och avancerad nivå och du kan välja vilken nivå och metod som passar dig bäst utifrån den situation du befinner dig i.
Eftersom du som interaktionsdesigner ofta befinner dig i en konsultativ roll är det viktigt att du har en god kommunikativ förmåga och kan uttrycka dig väl i såväl tal som skrift. På en kurs i presentationsteknik eller retorik lär du dig att vässa ditt budskap och få andra att lyssna på dig och bli engagerade. Även goda ledaregenskaper är viktigt när du driver olika projekt. En kurs i ledarskap ger dig verktyg och stöd för att känna dig trygg i din ledarroll och kunna coacha din medarbetare till lyckade slutresultat.
Att ha grundläggande kunskaper inom webbutveckling, programmering och HTML/CSS är ofta ett krav för att kunna utveckla prototyper. Om du som interaktionsdesigner vill skapa ännu bättre prototyper kan kurser inom systemutveckling, programmering eller HTML/CSS vara lämpliga.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Att arbeta som interaktionsdesigner kan vara stressigt i vissa perioder. På grund av detta är det viktigt att du planerar in din utbildning när du har en lugnare period på jobbet. Idag växer även utbudet av distansutbildningar, så kallad e-learning, vilket kan vara ett bra alternativ för dig som har svårt att få tiden att gå ihop.
När du bestämt dig för att gå en vidareutbildning kan du börja med att tala med din chef om vilken policy för kompetensutveckling det finns på din arbetsplats. Kanske kan du få din kompetensutveckling finansierad av din arbetsgivare eller få ledigt för att läsa en utbildning?
Tala med din chef eller dina kollegor om du är osäker på vilka områden du skulle kunna utvecklas inom. Dina kollegor har kanske deltagit i någon utbildning som skulle passa även dig.
Framtidsutsikter
Enligt sajten Framtid.se se framtidsutsikterna för dig som interaktionsdesigner ljusa ut. Enligt sajten kommer behovet av att rekrytera specialister inom IT vara fortsatt högt de närmaste tio år. Detta beror på att tjänster riktade till företag växer samtidigt som tillgången på utbildade dataspecialister troligtvis inte kommer vara tillräcklig.
Med tanke på den höga utvecklingstakten inom data- och IT-branschen är det viktigt att du som interaktionsdesigner är beredd på att kraven på din kompetens ständigt kommer att förändras, vilket medför att du även bör bara beredd på att under hela din karriär fortsätta att vidareutbildas och bygga på din kompetens.
[Facebook:recommend]
« Tillbaka till alla yrken inom kultur, media och design
« Tillbaka till alla yrken inom data och IT
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö