Som logoped arbetar du med människor i alla åldrar som har talsvårigheter eller problem att använda sin röst eller sitt språk. många logopeder återfinns dock inom hälso- och sjukvården, men allt fler väljer att arbeta som egenföretagare. Det finns även logopeder som arbetar inom skola eller äldreomsorgen.
Du som logoped ansvarar för att bedöma vilken typ av hjälp personen behöver. Detta sker ofta genom både intervju och observation. När du kartlagt vilka behov en individ har är det du som logoped som tar fram behandling eller förslag på övningar som lindrar personens besvär.
Förslag på vidareutbildning för dig som logoped
NLP | |
/ | |
Ledarskap | |
/ | |
Stresshantering | |
/ |
För logopeder som vill bli ännu bättre på sitt jobb finns flera olika slags utbildningar att välja bland. Du kan exempelvis välja att förbättra din pedagogiska förmåga. Att vara pedagogisk är viktigt för alla logopeder, men kanske i synnerhet för logopeder som arbetar med barn och unga.
Om du som logoped har ett eget företag är det nödvändigt att du har kunskap gällande bokföring och redovisning. Detta för att undvika att göra kostsamma misstag. Tänk på att det kan komma nya program och regler för bokföring och redovisning, det är därför bra att läsa en uppdateringskurs för att hålla dina kunskaper aktuella.
Det är viktigt att du som logoped kan kommunicera med dina klienter och kollegor på ett bra sätt. För logopeder som vill bli bättre på att kommunicera och undvika missförstånd kan kurser inom neurolingvistisk programmering (NLP) eller svenska vara lämpliga.
För dig som vill ta ett större ansvar på din arbetsplats finns det en mängd olika ledarskapsutbildningar som kan göra det möjligt för dig att ta dig an en chefsroll. Du kan välja att läsa antingen en kortare utbildning inriktad på en särskild del av ledarskapet, exempelvis coachande ledarskap, eller att läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram. Om du nyligen har blivit chef finns det utbildningar som riktar sig specifikt mot nya chefer där du får möjlighet att växa in i rollen med nya kunskaper. Kunskaper i ledarskap och coaching kan vara positivt även för logopeder som inte söker en uttalad ledarroll.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Är du intresserad av att vidareutbildas? Ett första steg är att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.
Om du är osäker på vilken utbildning som passar dig kan du höra om dina kollegor eller din chef har tips på utbildningar. Kanske har de läst en utbildning som de tror kan passa även dig. Om ni är flera på din arbetsplats som har samma utbildningsbehov är det möjligt att arrangera utbildningen på plats hos er.
Framtidsutsikter
Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass är arbetsmarknaden för logopeder i balans. Möjligheterna till jobb skiljer sig åt beroende på var i landet du bor. För logopeder med lång arbetslivserfarenhet och gedigen kompetens ser möjligheterna något bättre ut. Om du som logoped vill öka dina chanser att få jobb eller ta dig an nya mer avancerade arbetsuppgifter är vidareutbildning en väg att ta.
[Facebook:recommend]
« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö