Receptarier är experter på läkemedel och återfinns ofta inom apoteksverksamheten där de hjälper kunder att hitta rätt läkemedel. Receptarier kan också arbeta på myndigheter eller inom läkemedelsindustrin. Antalet tjänster som receptarie har ökat sedan 2009 då arbetsmarknaden omreglerades.
Som receptarie är det viktigt att du har en gedigen kunskap om läkemedel och dess verkan samt eventuella biverkningar. Du bör dessutom vara noggrann och serviceinriktad då du i arbetet möter en mängd olika människor.
Förslag på vidareutbildning för dig som receptarie
Det kommer ständigt nya läkemedel och regler och lagar förändras över tiden. Det är därför viktigt att du som receptarie vidareutbildas under hela din karriär för att kunskaperna ska hållas aktuella.
Receptarier som arbetar på apotek möter många olika människor och du bör vara serviceinriktad och bemöta varje kund på ett bra sätt. Du som receptarie kan gynnas av att vidareutbildas inom exempelvis kundbemötande och presenationsteknik eller retorik. Det händer att receptarien möter kunder som talar andra språk än svenska, vilket ställer krav på dina språkkunskaper. Du bör behärska svenska och engelska, men att kunna tala fler språk gör dig ofta ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Eftersom en stor del av arbetet består i att sälja läkemedel till kunderna behöver du ha god kunskap inom försäljning. Om du känner att du skulle kunna bli bättre på försäljning finns en mängd kurser inom ämnet som kan gynna din karriär. Det finns försäljningskurser från grundläggande till mer avancerad nivå.
För receptarier som vill ta ett större ansvar på den egna arbetsplatsen och siktar mot en chefsroll finns flera olika ledarskapsutbildningar. Du kan välja att läsa en kortare ledarskapskurs fokuserad på exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap, eller ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram. Har du nyligen fått en chefsroll på din arbetsplats finns ledarskapsutbildningar som riktar sig mot just nya chefer. Under en sådan utbildning får du de verktyg och kunskaper du behöver för att växa in i den nya arbetsrollen.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Om du som receptarie bestämt dig för att satsa på vidareutbildning kan ett första steg vara att ta upp frågan med din närmaste chef. Fråga om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig.
Är du osäker på vilken utbildning som skulle passa dig kan du höra om dina kollegor har tips. Kanske har de deltagit i en utbildning som varit särskilt bra som skulle kunna passa även dig. Dina kollegor kan också hjälpa dig att ta reda på vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på.
Framtidsutsikter
Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer receptarier att möta en god arbetsmarknad både på lång och kort sikt. Eftersom befolkningsantalet ökar samtidigt som vi blir allt äldre förväntas receptarier efterfrågas i högre utsträckning i framtiden samtidigt som pensionsavgångarna inom yrket är stora. Beroende på var i landet du befinner dig kan efterfrågan variera något.
Trots att framtidsutsikterna för dig som receptarier är goda är det viktigt att vidareutbildas kontinuerligt under hela karriären. Genom vidareutbildning kan du bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden, ta ett större ansvar på din arbetsplats samt ta dig an nya mer avancerade arbetsuppgifter.
Relaterade yrken
[Facebook:recommend]
« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö