Röntgensjuksköterskor återfinns på röntgenavdelningar. Ofta arbetar röntgensjuksköterskor inom den offentliga sektorn men allt fler söker sig till privata arbetsgivare. Arbetet genomförs ofta självständigt och det krävs att du som röntgensjuksköterska har både en god kommunikativ förmåga och ett intresse och en fallenhet för teknik. Trots att det är vanligt att röntgensjuksköterskor genomför röntgning av patienter självständigt kräver arbetet att du har god samarbetsförmåga då du behöver förmedla information både till kollegor och till patienten. Röntgensjuksköterskor arbetar ofta på obekväma arbetstider och helg- samt nattjänstgöring är inte ovanligt.
När en patient skadat sig och behöver röntgas är det röntgensjuksköterskan som förbereder och genomför undersökningen. Då patienter kan uppleva smärta och vara nervösa inför undersökningen behöver du som röntgensjuksköterska inge trygghet och få patienten att känna sig lugn. Röntgensjuksköterskan ansvarar för att de bilder som överlämnas till läkaren är optimala. Arbetet innefattar idag bland annat bildbehandling och du måste ha goda tekniska kunskaper då den utrustning du arbetar med ofta är avancerad.
Förslag på vidareutbildning för dig som röntgensjuksköterska
För röntgensjuksköterskor som vill vidareutbildas finns flera olika vägar att gå. Du kan exempelvis välja att läsa en utbildning inom personlig effektivitet eller stresshantering för att få de verktyg och kunskaper som krävs för att hantera pressade situationer på ett bättre sätt. Dessa kurser kan göra att din vardag, som kan vara stressig och krävande, blir mer trivsam.
För röntgensjuksköterskor som vill ta ett större ansvar på arbetsplatsen finns ledarskapsutbildningar som kan hjälpa dig att ta steget mot en chefsroll. Du kan välja att läsa ett längre ledarskapsprogram, en mer generell ledarskapsutbildning eller fokusera på en av ledarskapets komponenter som du tycker verkar särskilt intressant. Detta kan vara exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering.
Om du som röntgensjuksköterska nyligen fått en chefsroll på din arbetsplats kan en utbildning för nya chefer göra dig mer säker i de nya arbetsuppgifterna.
Förslag på utbildningar
Att tänka på om du vill vidareutbildas
Om du som röntgensjuksköterska har svårt att bestämma vilken utbildning som skulle passa din karriär och yrkesroll bäst kan det vara en god idé att ta upp frågan med din chef eller dina kollegor. Kanske har dina kollegor läst en utbildning som varit särskilt lärorik som kan passa även dig. Fundera över om det passar dig bäst att läsa en traditionell utbildning eller en distansutbildning.
När du bestämt dig för att satsa på vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbildas.
Framtidsutsikter
Framtiden för röntgensjuksköterskor ser ljus ut både på kort och på lång sikt enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass. Andelen arbetslösa röntgensjuksköterskor är låg och konkurrensen om arbetstillfällena bedöms som liten. I takt med att Sveriges befolkning ökar kommer det i framtiden efterfrågas ännu fler kompetenta röntgensjuksköterskor i hela landet.
Trots att arbetsmarknaden för röntgensjuksköterskor ser god ut är det viktigt att du vidareutbildas under hela din karriär för att hänga med i den tekniska utvecklingen och hålla dina kunskaper aktuella.
Relaterade yrken