Sök utbildning

Vidareutbildning för sjukhusfysiker

Som sjukhusfysiker arbetar du ofta tätt tillsammans med sjuksköterskor, läkare och ingenjörer, vilket kräver att du är duktig både på att samarbeta och på att kommunicera. Utöver gedigna kunskaper inom fysik och matematik behöver du dessutom veta hur du ska bemöta patienter på bästa sätt.

Vidareutbildning för sjukhusfysiker

De allra flesta sjukhusfysikerna arbetar med områden där det förekommer strålning. Exempel på ansvarsområden är röntgendiagnostik, strålbehandling och magnetisk resonanstomografi. Inte alla sjukhusfysiker arbetar på sjukhus, du kan även välja att arbeta inom bland annat den medicintekniska industrin eller miljöskyddsmyndigheter.

Förslag på vidareutbildning för dig som sjukhusfysiker

Som sjukhusfysiker arbetar du ofta tätt tillsammans med sjuksköterskor, läkare och ingenjörer, vilket kräver att du är duktig både på att samarbeta och på att kommunicera. Utöver gedigna kunskaper inom fysik och matematik behöver du dessutom veta hur du ska bemöta patienter på bästa sätt.

För sjukhusfysiker som siktar mot att bli chefsfysiker eller verksamhetschef kan utbildningar inom ledarskap vara gynnsamma för den framtida karriären. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs. Under en kortare ledarskapskurs får du ofta möjlighet att fokusera på en specifik del av ledarskapet, exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering. Om du nyligen fått en chefsroll på din arbetsplats finns det ledarskapsutbildningar som riktar sig mot just nya chefer som kan vara lämpliga för dig.

Som svensk sjukhusfysiker är du attraktiv på den utländska arbetsmarknaden. Om du arbetar på ett internationellt företag där koncernspråket är ett annat än svenska eller vill göra internationell karriär bör du ha goda kunskaper. Utöver svenska och engelska är det ofta meriterande med ytterligare språkkunskaper.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Funderar du som sjukhusfysiker på att vidareutbildas? Ett första steg är att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy kan denna innebära att du får vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Om du är osäker på vilken utbildning du ska välja kan du börja med att fundera över om det finns något i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör också med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.

Framtidsutsikter

I takt med den tekniska utvecklingen inom det medicinska området efterfrågas det allt fler personer med rätt kunskap inom strålningsfysik. Detta innebär att arbetsmarknaden för sjukhusfysiker ser god ut för framtiden.

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: