Vilka arbetsuppgifter du som snickare har kan variera beroende på din arbetsplats. Du kan exempelvis arbeta med att konstruera bärande konstruktioner, montera gipsskivor eller resa mellanväggar. Mycket av snickarens arbete genomförs självständigt men på en större byggarbetsplats krävs det att du kan samarbeta med andra yrkesgrupper och dina kollegor.
Förslag på vidareutbildning för dig som snickare
Bygg | |
/ | |
Ny som chef | |
/ | |
Stresshantering | |
/ |
Snickarens arbete genomförs ofta på hög höjd och med säkerhetsutrustning. När du arbetar på hög höjd är det viktigt att du har kunskaper om de säkerhetsföreskrifter som finns samt hur du ska arbeta för att inte skada dig själv eller dina kollegor på byggarbetsplatsen.
På varje byggarbetsplats ska det finnas en byggarbetsmiljösamordnare som ansvarar för planering och projektering samt utförande. Byggarbetsmiljösamordnaren utses av byggherren. Om du är intresserad av att ta ansvar för arbetsmiljön på din arbetsplats kan en kurs inom arbetsmiljö passa dig.
Att arbeta som snickare kan vara stressigt och det krävs att du är duktig på att planera din tid för att kunna färdigställa dina arbetsuppgifter i tid. Om du känner att du skulle kunna bli bättre på att hantera stressiga situationer och effektivisera ditt arbete finns det en mängd kurser inom personlig effektivitet och stresshantering som kan ge dig de rätta verktygen och kunskaperna.
Förslag på utbildningar
Om du som snickare vill ta ett större ansvar på din arbetsplats kan en ledarskapsutbildning vara något för dig. Du kan välja att läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller välja att läsa en kortare ledarskapskurs fokuserad på en särskild del av ledarskapet. De kortare ledarskapskurserna kan handla om exempelvis konflikthantering, coachande ledarskap eller arbetsledarskap.
Att tänka på om du vill vidareutbilda dig
Om du som snickare vill vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbildas.
När du ska välja utbildning bör du först fundera över om det finns något i ditt arbete du skulle kunna bli bättre på. Är du osäker på vilken utbildning som kan gynna din karriär bäst kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror kan passa dig. Fundera även på vilken leveransmetod som passar dig bäst. Om du inte har möjlighet att läsa en traditionell utbildning kan du välja e-learning.
Framtidsutsikter
Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass bedöms snickare möta en medelgod arbetsmarknad både på lång och på kort sikt. Det finns ett stort behov av nya bostäder i Sverige och ett ökat bostadsbyggande ökar möjligheterna för snickare att få jobb. Samtidigt är snickare ett populärt yrke och många väljer att utbilda sig inom området, något som ökar konkurrensen.
Om du som snickare vill öka dina möjligheter att få jobb eller ta dig an nya arbetsuppgifter är vidareutbildning en väg att gå. Tänk på att det kommer nya lagar och regler som rör dig som är verksam inom byggbranschen, vilket kräver att du utbildas under hela karriären och att du håller dina kunskaper aktuella.
[Facebook:recommend]
« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö