Svetsyrket är ett arbete som kräver såväl praktisk färdighet som god teoretisk kunskap. Svetsare arbetar ofta på bygg- och anläggningsföretag, inom verkstadsindustrin samt som underhålls- och reparationspersonal vid olika industrier.
Som svetsare sammanfogar du stål och andra metaller med hjälp av olika svetsmetoder, exempelvis inom tillverkningsindustrin, vid broanläggningar, husbyggen, vid installation av rörsystem inom processindustrin eller vid smidesarbete.
Förslag på vidareutbildning för dig som svetsare
När det kommer till vidareutbildning är det ganska vanligt att svetsare specialiserar sig inom en viss svetsmetod, till exempel manuell metallbågsvetsning, MMA, gasmetallbågsvetsning, MIG/MAG, gasvolframsvetsning, TIG, och gassvetsning beroende på det arbete som ska utföras.
En felaktig utförd svets kan medföra stora kostnader, risker och besvär för både kund och tillverkare. Därför ställer allt fler kunder och tillverkare högre krav på kvalitetssäkring av svetsproduktionen. Här på utbildning.se hittar du flera olika vidareutbildningar där man lär sig vilka krav och regler som gäller kvalitetssäkring av produktionenen.
Det finns en internationellt erkänd utbildning som heter IW, International Welder. En sådan vidareutbildning är ett bra sätt fördjupa och bredda din svetskompetens och få såväl de teoretiska och praktiska kunskap som behövs för att ansvara för ett företags svetsverksamhet.
Arbetar du som svetsare bör du även ha gått en utbildning i heta arbeten. Eftersom svetsaryrket innehåller arbetsprocesser som innefattar användning av värme klassas det som heta arbeten. Eftersom heta arbeten är potentiellt farliga är det viktigt att de som utför dem har genomgått rätt utbildning. En utbildning i heta arbeten bör genomföras formellt och dokumenteras. Du måste kunna bevisa att du genomgått en utbildning och att den genomfördes på ett korrekt sätt. Det kan även vara bra för dig som svetsare att ha kunskaper inom första hjälpen och HLR i händelse av en olycka.
Vad ska du tänka på om du vill vidareutbilda dig
Att som svetsare genomgå en vidareutbildning kan öka din attraktionskraft på arbetsmarknaden och öka dina möjligheter till jobb även i framtiden. En bra början är att prata med din närmaste chef, HR-ansvarig eller liknande. Många företag har riktlinjer för kompetensutveckling och kanske finns det pengar öronmärkta för just detta ändamål.
Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du börja med att fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör också med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig.
[Facebook:recommend]
« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö