Mer om Auktoriserad elinstallatörsutbildningar
Elinstallatör är ett varierat yrke som passar dig som är strukturerad, noggrann och som värnar om att arbetet utförs på ett regelrätt och säkert sätt. Eftersom du jobbar med krafter som kan ta ditt liv förutsätter det en hög yrkesmoral och hänsyn till säkerhetsföreskrifter.
Elinstallatören kan jobba inom nummerösa yrkesbeskrivningar med olika arbetsuppgifter. En vanlig del av installatörens jobb är att dra ledningar och sladdar i fastigheter och nybyggnationer. Arbetet kan ske på många olika platser, på trånga eller mörka utrymmen, men också på öppna eller höga platser. Installatörer kan också jobba med att överse elanläggningar och se till att dessa fungerar enligt förväntningar. Många installatörer kan även jobba med diverse servicereparationer och liknande arbete.
För att bli installatör inom el måste du ha fullgjort någon typ av elektrikerutbildning och genomfört en lärlingsperiod. Många arbeten kräver behörighet, nu mera kallad auktorisation. Auktorisation är en typ av behörighet som efterses av Elsäkerhetsverket.
Det finns flera olika auktorisationstyper, mer information finns lite längre ner på sidan, och det finns både utbildningskrav samt praktikkrav för att bli auktoriserad. För att bli auktoriserad krävs det att en både har genomfört lämplig utbildning och har genomfört en praktikperiod. Det går inte att kompensera avsaknad praktik med utökad utbildning och inte heller avsaknad av erlagd utbildning med praktisk erfarenhet.
Elsäkerhetsverket
Elsäkerhetsverket är en svensk förvaltningsmyndighet som ansvarar för att branschen har elsäkra arbetsförhållanden. Deras vision är: ”att verka för en trygg och störningsfri el”. Framför allt fokuserar Elsäkerhetsverket på att elektriska produkter och elanläggningar ska fungera säkert. Att allmänheten är upplyst kring vilka regler som gäller kring elsäkerhet. Samt att de yrkesverksamma besitter rätt kompetens och utför sina arbeten regelrätt och fackmannamässigt sätt.
Precis som med alla myndigheter är uppdraget tilldelat dem från den sittande regeringen. Det är elsäkerhetsverket som tillhandahåller auktoriseringsansökningar och konsekvent jobbar med att utveckla reglerna kring elsäkert arbete.
Nya regleringar för elinstallatörer
Från och med 1:a juli 2017 är det nya regler som gäller. De tidigare behörighetstyperna har bytts ut mot auktoriseringar. Om du blev elinstallatör före detta datum har din behörighet automatiskt omvandlats till motsvarande auktorisation.
De nya auktorisationstyperna som gäller från och med 1:a juli 2017:
A Fullständig auktorisation
Denna auktorisering ger full tillåtelse till att jobba med alla typer av elinstallationer oavsett spänningsnivåer.
AL Auktorisation lågspänning
Denna auktorisering ger full tillåtelse att jobba med elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar.
B Begränsad auktorisation
Denna auktorisering ger begränsad tillåtelse att jobba med elinstallationer på lågspänningsanläggningar. Detta innefattar bland annat installation och förflyttning av ljusarmaturer och uttag.
Gamla auktorisationstyper och dess nuvarande motsvarighet
Här nedan kan du se vilken auktorisation som behörighetstyperna har omvandlats till:
AB Allmän Behörighet
Har utvecklats till A-auktorisation.
ABL Allmän Behörighet
Har utvecklats till AL-auktorisation.
BB1, BB2 och BB3 Branschanpassad Begränsad Behörighet
Har utvecklats till B-auktorisation.
ABH, ABX, BBX, BB3
Har omvandlats till auktorisation. Namnen och omfattning är dock de samma.
BB3 Kabelförläggning i mark
Har omvandlats till auktorisation. Namnen och omfattning är dock de samma.
Mer information om auktorisationstyperna finns på Elsäkerhetsverkets hemsida.
Innehållet i auktoriseringsutbildningar
Innehållet i varje kurs är baserat på vilken auktorisation du väljer att gå. I en fullständig auktorisation får du all den information du behöver för låg- och högspänningsarbete, medan i andra auktoriseringar så begränsas du till lägre spänning eller vissa arbetsområden inom elinstallation.
Nedan följer några av de vanligaste punkterna i auktoriseringsutbildningarna.
- Auktorisering utifrån valt behörighetsområde.
- Standarder, regelverk och säkerhetstänk.
- Praktiska exempel på elinstallationer.
- Planläggning och el-ritningar.
- Högspänningsnät.
- Lågspänningsnät.
- Hur du ska hantera kontaktledningsanläggningar.
- Hur du tänker energieffekt och kring förluster, kortslutnings- och jordslutningsberäkningar.
Du vet väl att du kan boka utbildningar direkt på hemsidan? Slå som blixten med en auktoriseringskurs!