Filtrera efter
Utbildningsform
El / elektronik
Plats
Visa alla filter
Visar 1-7 av 7 träffar
Annonser

Ämnen inom El / elektronik

Populära platser

Artiklar inom El / elektronik

Vanliga frågor

  • Om du vill bli elektriker finns det flera olika utbildningsvägar att gå. De flesta yrkesverksamma elektriker har gått el- och energiprogrammet på gymnasiet. Du kan även läsa till elektriker på en vuxenutbildning eller yrkeshögskola som bedriver eftergymnasiala utbildningar med inriktning mot elinstallation. 

Mer om Elkurser

Arbetar du inom elbranschen och känner att du vill utöka din kompetens inom något område? Då har du kommit rätt! Här har vi samlat grundläggande utbildningar inom el och elektronik samt vidareutbildningar och kortare kurser. Här kan du bland annat hitta utbildningar som behandlar: elmotorer, kabelhantering, elkraftsteknik, mätteknik, hur man utför en kontroll på en elanläggning mm.

Elektronik är en gren av elektrotekniken som i grunden bygger på elektronernas rörelse i fasta material, gas eller tillståndet vakuum. Inom området tillhör även användningen av elektroniska komponenter såsom tv, radio, datateknik, kommunikation, mätteknik och informationsteknik."I den pågående "informationsrevolutionen", har elektroniken en mycket central och avgörande roll."

Utbildning i el och yrkesroller

Inom El / Elektronik finns det flera olika titlar beroende av vilket elektroniskt område man lägger fokus på i sitt yrke. Nedan tar vi upp några av de områden som man kan arbeta inom. För den som redan befinner sig i arbetslivet och idag arbetar aktivt som t.ex. installationselektriker, industrielektriker, serviceelektriker eller som distributionselektriker m.fl. har vi ett stort utbud av elutbildningar samt även kortare kurser.

Installationselektriker

Ett arbete som installationselektriker innefattar att dra ledningar och installera elektrisk utrustning. På nybyggda anläggningar är installationselektrikerns uppgift att lägga ut rör som skall gjutas in i betongkonstruktionen samt i tak och väggar, montera in el- centraler, sätta upp kabelstegar samt att dra kablar. Man arbetar även med att dra fram ström till fläktar, värmeanläggningar och belysning. Om man arbetar med ombyggning ingår det även att man skall ta bort gamla redan befintliga ledningar. Installationselektrikern har dessutom i uppgift att efter avslutad installation att göra en teknisk beskrivning av installationen så att andra skall kunna följa denna och se hur den har blivit utförd.

Industrielektriker

Att arbeta som Industrielektriker innebär att installera och montera teknisk utrustning samt att underhålla, kontrollera och reparera el- och automatikutrustning. Man arbetar både med hög- och lågspänning. Installationsteknikerna drar kablar och kopplar ihop el- centralen till maskiner och sätter upp brytare. Vidare har de även till uppgift att provköra anläggningar och se till att allting fungerar som det skall. Men arbetsuppgifterna gör även mycket annat som t.ex. att montera apparatskåp, dra fram ledningar, byta ut kablar, mm.

Serviceelektriker

En serviceelektriker arbetar med nyinstallationer, ombyggnader, felsökningar och reparationer av elektroniska anläggningar. Kunden kan variera. Det kan vara kontor, industrier eller privatpersoner. Mätningar sker med hjälp av olika mätinstrument och till felsökningarnas hjälp använder man ritningar som underlag. En serviceelektrikers uppgift kan även bestå av mindre installationer, t.ex. dra kablar, montera strömbrytare, sätta upp el- centraler samt ansvara för elsäkerhet.

Kabelhantering

För dig som vill lära dig mer om hur du kan förbättra och lära dig mer om hur man arbetar med kablar kan klicka nedan. Här har vi bland annat samlat kurser om kopparkablar, luftkabelanläggningar, kabelhantering, ledningsdimensionering, mätteknik mm