Filtrera efter
Utbildningsform
Ergonomi
Plats
Visa alla filter
Vi kunde tyvärr inte hitta några träffar för din sökning. Testa gärna med en annan filtrering eller gör en Ny sökning
Annonser

Vad är ergonomi?

Ergonomi innebär att använda kroppen på rätt sätt för att undvika så kallade belastningsskador. Det handlar om att du ska sitta, stå, höra, se, lyfta och bära på ett visst sätt för din hälsas skull. Belastningsskador kan du få av att exempelvis sitta hopsjunken i en kontorsstol, av dålig belysning, av att lyfta tunga föremål på fel sätt eller av återkommande oljud från en byggarbetsplats. Dessa är alla exempel på en ergonomiskt dålig och därmed potentiellt skadlig arbetsmiljö. Arbetsuppgifter och den generella arbetsmiljön ska alltid anpassas för att bemöta människors förutsättningar och hälsomässiga behov.

Varför ska du gå en ergonomiutbildning?

Att utbildas i ergonomi är inte bara fördelaktig för din allmänna hälsa, det kan också innebära att du undviker att behöva sjukskriva dig. Ett minskat antal sjukskrivningar betyder också lägre kostnader för sjukfrånvaro – en ergonomiutbildning är kort och gott fördelaktig för såväl medarbetare som arbetsgivare.

Vem ska gå utbildningen?

God ergonomi är som tidigare nämnt viktig för alla människor. Det innebär att alla bör lära sig mer om hur de ska arbeta ergonomiskt. Chefer som praktikanter, byggarbetare som copywriters, unga som gamla, nyanställda som veteraner – precis alla kan dra nytta av en ergonomiutbildning. 

Ergonomi inom vården är rentav livsviktigt. Under vård av patienter tillkommer ofta en hel del lyft och krävande arbetspositioner. Därför kan det argumenteras att vårdpersonal i allra högsta grad bör vara utbildade i hur de arbetar ergonomiskt, för både deras egen och patienternas skull.

Ergonomi vid fysiskt krävande arbeten generellt är såklart av största vikt. I allt från bygg- och lagerarbeten där det kan förekomma tunga lyft till helt stillasittande arbeten som transportförare, är god ergonomi centralt. Rätt lyftteknik vid tunga lyft respektive rätt hållning och stretchövningar vid långa körningar kan innebära skillnaden mellan frisk och sjukskriven. En kurs i ergonomi kan helt enkelt vara viktig för din karriär överlag.

Skrivbordsjobb och god ergonomi går ofta inte hand i hand. Har du hört talas om musarm, gamnacke eller spänningshuvudvärk? Dessa är alla vanliga negativa konsekvenser av att jobba vid ett skrivbord. Men det måste inte vara så! Med en ergonomikurs kan du bli rustad med tips och tricks som hjälper dig skapa en ergonomisk datorarbetsplats. Du får lära dig alltifrån i vilken vinkel du bör ha armen vilandes på bordet till exakt var du bör placera din datormus.

Exempel på innehåll i en utbildning i ergonomi

  • Hållningens påverkan på kroppen
  • Stress
  • Arbetsställningar att undvika
  • Lyftteknik
  • Ergonomisk utrustning
  • Stretchövningar
  • Anatomi
  • Belastningsergonomi
  • Motion
  • Buktrycksträning
  • Hälsorisker med dålig ergonomi

Vill du skippa arbetsrelaterad värk i nacke, skulderblad, huvud, ländrygg, ögon, muskler och leder? Då ska du gå en ergonomiutbildning!