Filtrera efter
Utbildningsform
Grafisk formgivning
Plats
Visa alla filter
Visar 1-1 av 1 träffar
Annonser

Ämnen inom Grafisk formgivning

Artiklar inom Grafisk formgivning

Grafiska formgivare ansvarar för hur trycksaker, förpackningar eller hemsidor ser ut. De formger produkter genom att välja bokstäver, symboler, bilder och färger. Grafiska formgivare arbetar med att produkters utseende ska spegla dess innehåll och dessutom vara lätta att förstå.

Layout

Layout är ett samlingsbegrepp för hur man väljer att placera text, layoutbilder, illustrationer och luft på en trycksak. Layouten ska anpassas efter innehåll och målgrupp. En ekonomisk rapport behöver till exempel se helt annorlunda ut än exempelvis en annons för tandkräm.

Grafiska formgivare

Grafiska formgivare är verksamma inom olika områden - många arbetar med traditionell trycksaksinformation: böcker, tidningar, broschyrer, affischer, cd-omslag etc. Ett annat område är förpackningar och etiketter av olika slag, till exempel till livsmedel. Ett tredje område är film och tv. Många formgivare arbetar även med webbsidor. Här kallas en grafisk formgivare ofta webbdesigner.

Grafisk design handlar inte bara om formgivning med hjälp av bokstäver och bilder. Symboler av olika slag, till exempel skyltar som ska förstås även av dem som talar ett annat språk eller
ikoner i olika dataprogram, är andra områden formgivare arbetar med. Grafiska formgivare arbetar
också med företags grafiska profil. Då ingår ofta logotyp för varumärket, brevhuvuden, varukassar
etc. Målet är skapa en enhetlig och igenkännbar identitet som går igen i alla sammanhang där företaget och dess produkter syns.  

Grafiska formgivare arbetar i flera olika grafiska program. Adobes Creative Suite är ett av de mest populära programpaketen. Grafiska formgivare som arbetar med film och tv använder digitala redigeringar - samma utrustning som används vid film- och videoredigering. Förutom text och bild finns då för det mesta också ljudet med som komponent.

En viktig del av arbetet som grafisk formgivare är att beskriva sina idéer och att övertyga kunden om varför de är bra men också att själv lyssna på kunden och förstå hur produkten ska användas. En grafisk formgivare bör även ha kunskaper om papper och olika sorters tryck, fäger och kvalitéer. Som formgivare är det bra att känna till hela produktionsprocessen, från skiss till färdigproducerad produkt. 

Formgivare bör även ha kännedom om upphovsrättslagstiftningen, både som köpare och som säljare av form. Kunskaper i ekonomi är värdefulla om man vill kunna planera ett större projekt. Du har också stor användning för kunskaper inom upphandling och försäljning som formgivare.

Program för grafisk formgivning

De vanligaste programmen för grafisk formgivning är Adobe indesign, Adobe Photoshop och Adobe illustrator.

Adobe Indesign och Quark express

Layoutprogram för trycksaker som tidningar, annonser, visitkort och
markandsföringsmaterial men även längre dokument och böcker.

Adobe Illustrator och CorelDRAW

Vektorbaserade ritprogram, används framför allt för illustrationer och framtagandet av logotyper.

Adobe

InDesign, Illustrator och Photoshop ingår i Adobes Creative Suite. I Adobes familj av olika grafiska program ingår även: Acrobat, Flash, Dreamweaver, Fireworks, Soundbooth, Bridge med flera. Adobe Bridge
fungerar som en samordnare för alla de olika Adobeprogrammen och kan liknas lite vid ett bibliotek.

Utbildningar inom grafisk formgivning

Det finns flera olika utbildningar av varierande längd i grafisk design. De finns både utbildningar i grafisk form, bildbehandling och illustration. Det finns också olika utbildningar med inriktning på vissa typer av illustration. De flesta formgivare och illustratörer är inrikitad emot ett visst område och jobbar exempelvis som layoutare eller
illustratörer.

Det finns utbildningar inom till exempel grafisk design, webb- och produktdesign. Utbildningarna bygger dels på de teoretiska grunderna för visuell kommunikation och även en grafisk designers praktiska arbete med exempelvis företagsidentiteter, utställningar, typografi, layout, webb och förpackningar. Det finns även kurser i exempelvis teckning och visuell gestaltning, grafisk design, interaktion och design, 3D-modellering etc.

Fotokurs och fototips för bildkomposition

I grafisk formgivning ingår ibland en fotokurs där du kan lära dig allt ifrån hur en systemkamera fungerar till vad det är rent tekniskt som ger bra exponering till saker som bildkomposition och färglära. Att känna till hur kameran fungerar tekniskt  är ofta det första man går igenom i en grundkurs, för att sedan lära sig komponera bilder.