Mer om Industriutbildningar
Här hittar du kurser inom hållfastighetslära, kemisk massatillverkning, pneumatik, industriventiler, plastmaterial, ytbehandlingar, hydraulik och skärvätskor etc.
Industri
Industri är ett brett begrepp som kan delas upp i flera grenar. Industri som utvinner råvaror kallas råvaruindustri. Vid framställning av en produkt genom förädling av råvaror talar man om tillverkningsindustrin. Denna form av industri kan delas upp i flera undergrupper:
- Kemiska industrin
- Läkemedelsindustrin
- Trä-, massa- och pappersindustrin
- Livsmedelsindustrin
- Fordonsindustrin
- Verkstadsindustrin
Tillverkningsindustri
Dessa industrier växer både organiskt men även genom uppköp utanför Europas gränser. Dagens moderna kemiska industri är mångsidig ochdet finns stora variationer inom produktionsområdena. När man idag arbetar inom den kemiska industrin kan man vara med att tillverka allt ifrån bandyklubbor till ljuskablar och smink. Man tillverkar kemiska råvaror av olika slag och producerar färg och gas till bland annat läkemedel. Ett relativt vanligt yrke inom den kemiska industrin är att arbeta som processoperatör. Ett arbete med goda framtidsutsikter som kräver bra kunskaper i data och matematik.
Trä-, massa- och pappersindustrin
Totalt är det ca 28 000 som arbetar inom trä-, massa- och pappersindustrin. De största pappersprodukterna där massa används är tidningspapper, förpackningspapper, wellpapp och kartong. Sverige är idag världens fjärde största exportör av massa och papper och verkar idag på den globala marknaden.
Sveriges förutsättningar för att vara med och konkurrera på den internationella marknaden är goda. Vi har goda tillgångar på råvara, moderna fabriker med en miljöstandard på mycket hög nivå. Den goda tillgången på vidareutbildning inom området utgör även goda förutsättningar för att ligga i toppen inom det tekniska kunnandet.
Fordonsindustrin
Även om Sverige till antalet invånare är ett litet land är vi stora inom fordonsindustrin. Det är en bransch som idag sysselsätter över 140 000 personer i Sverige och som till skillnad från andra industrier väljer att behålla större delen av produktionen i landet. Sett ur ett internationellt perspektiv är det unikt att ett så litet land som Sverige har flera av de världsledande tillverkarna av tunga fordon och personbilstillverkning.
Inom fordonsindustrin satsar man mycket på forskning och utveckling. Det är en bransch med en intensiv och snabbt avancerad teknikutveckling som skapar efterfrågan på kompetent personal. Som en positiv bieffekt bidrar kunskapsspridningen i industrin även till andra branscher. IT-, handels- och ekonomisektorn är områden som fått ta del av den snabba teknikutvecklingen inom fordonsindustrin.