Utbildning till säkerhetssamordnare

Arbeta effektivt med säkerhetsfrågor. Arbetar du med säkerhet har du ansvar för att utveckla och upprätthålla en säker miljö i din organisation. En utbildning till säkerhetssamordnare ger dig kunskap för att förebygga risker och arbeta effektivt med säkerhetsfrågor.
Filtrera efter
Utbildningsform
Kategori
Plats
Visa alla filter
Visar 1-7 av 7 träffar
Annonser

Reportage inom

Varför säkerhetsarbete?

Vi lever i ett mer komplext samhälle med många nya lagar och nya krav. Säkerhetsområdet står idag under en ständig utveckling och omfattar många olika yrkesdiscipliner vilket har kommit att öka kraven på säkerhetssamordnare. Säkerhetsarbetets roll har också kommit att utvidgats och aldrig tidigare har säkerhet varit så förknippat med övergripande strategier och lönsamhet. Att utveckla sitt eget säkerhetsarbete är därmed inte bara nödvändigt för att överleva men också för att kunna skapa en mer framgångsrik och lönsam organisation som utvecklas hållbart.

Genom att ha en strategi för organisationens säkerhetssamordning kan ni rädda liv och skydda information, er egendom och ert varumärke samtidigt som ni håller kostnader för skydd och skador på en skälig nivå. Arbetet med att utveckla säkerhetssamordningen är viktigt inom såväl det privata näringslivet såväl som inom den offentliga sektorn för att kunna förutse risker och öka säkerhetsmedvetandet.

Vad innebär det att vara säkerhetssamordnare?

Som säkerhetssamordnare utarbetar du planer för säkerhetsarbetet efter de direktiv och föreskrifter som finns utfärdade av staten. Vanliga säkerhetsområden kan vara riskhantering, krishantering, informationssäkerhet, miljösäkerhet och brandsäkerhet.

Traditionellt sett har en säkerhetssamordnare arbetat med att förutse och analysera risker samt med utvecklingen av organisationens säkerhetsmedvetande. Idag har arbetet utökats till att även förstå vad som faktiskt är skyddsvärt, engagera medarbetare, informera och utbilda samt ha kunskaperna om hur du kan förändra säkerhetsmedvetandet och därmed beteenden. Då säkerhetsområdet har utvecklats i den takt och omfattning det gjort krävs det personer som inte bara har en säkerhetsutbildning men som också har kapaciteten att se och förstå hela förloppet.

En utbildning i säkerhetssamordning kan vara aktuell för dig som är säkerhetsansvarig eller på annat sätt arbetar med säkerhetfrågor, på både central och lokal nivå. Det kan vara som säkerhetschef, assistent till säkerhetschefer eller du som på annat sätt har del i säkerhetsarbetet i ditt ordinarie arbete. Det kan vara hos det privata näringslivet eller inom den offentliga sektorn som stat, länsstyrelse eller kommun.

Det här lär du dig under en utbildning

Det finns olika typer av utbildningar beroende på hur mycket erfarenhet du har sedan tidigare och ibland även olika inriktningar. Genom att gå en utbildning inom säkerhetssamordning lär du dig att bygga upp strategier för din verksamhets säkerhetsarbete och planera för ert fortsatta arbete. Under en utbildning för du förbättra dina kunskaper inom riskhantering, krishantering, informationssäkerhet, brandsäkerhet, skydd och miljösäkerhet. Vissa utbildningar tar även upp ledarfrågor och andra typer av perspektiv på säkerhetsrollen.

Exempel på frågor som utbildningarna brukar beröra:

  • Lagar och föreskrifter
  • Rollen som säkerhetssamordnare
  • Inventera och analysera säkerhetsrisker
  • Skydd och åtgärder
  • Utveckling av säkerhetsarbete 
  • Säkerhetsekonomi
  • Säkerhetsjuridik


Har du idag en ledande roll eller arbetar inom säkerhet och känner att du vill lära dig mer om hur du genomför till exempel utvecklingsprojekt eller blir en bättre ledare kan även dessa utbildningar vara av intresse.

 Utbildningar inom projektledning

 Ledarskapsutbildningar