Filtrera efter
Utbildningsform
Svets
Plats
Visa alla filter
Visar 1-2 av 2 träffar
Annonser

Ämnen inom Svets

Mer om Svetsutbildningar

Vad har jag för nytta av en svetsutbildning?

Svetsning är en process där man sammanlänkar metallstycken genom sammansmältning. Inom kategorin svetsutbildningar däremot finns det en hel lista på metoder som kan kan vara användbara inom området svetsning. Dessutom spelar materialval en stor roll och det är minst lika viktigt att få vetskap om vilket material som passar bäst vid varje given situation. Genom en utbildning har du möjlighet att utveckla den kunskap du behöver för att kunna göra ett bra jobb både när det kommer till materialval och metodval. Det här är en möjlighet för dig att utvecklas inom dina arbetsuppgifter och få den kompetens som behövs för att du ska känna dig säkrare i din roll.

En svetsutbildning handlar till stor del om kompetensutveckling då de flesta utbildningar utgår ifrån att du har tidigare erfarenhet från området. Syftet med en utbildning handlar därför i mångt och mycket om att du blir ordentligt insatt i ditt valda ämne och har chansen att både bredda, uppdatera och fördjupa din kunskap.

Vem borde gå en svetsutbildning?

För de flesta svetsutbildningar krävs det att du redan har kunskap inom området men vill utvecklas mera. Du kanske arbetar inom byggbranschen, industrin eller tillhör ett företag som tillverkar eller handlar med svetsade produkter och vill lära dig mer inom ett visst område?

Inriktningar inom området:

Inom svetsutbildning finns flera olika inriktningar med främst ett fokus på antingen kvalitetssäkring och kvalitetsstyrning av svetsade produkter eller materialval och metodval för industrin och byggbranchen. Därutöver finns det även ett starkt fokus på heta arbeten med tanke på den risk man utsätter sig för i produktion av svetsade produkter.  

Några av de vanligaste inriktningarna ärsvetsutbildning

·         Kvalitetssäkring och kvalitetsstyrning av svetsade produkter

·         SS-EN 1090 och EN ISO 3834

·         Materiallära för svetsning

·         Heta arbeten

Vad brukar ingå i en svetsutbildning?

Fokus ligger på att kompetensutveckla och främst inom fyra olika områden; säkerhet, materialval, metodval och kvalitetssäkring och kvalitetsstyrning.

Säkerhet blir viktigt när man arbetar inom svetsning som ingår i kategorin ’heta arbeten’. På en svetsutbildning blir du insatt i och får full koll på säkerhetsaspekten och blir fullt uppdaterad med de senaste direktiven.  

Materialval handlar om att vid varje tillfälle veta precis vilket material som kommer att ge bäst resultat.

Metodval innebär att vara insatt i de olika processer som kan vara användbara beroende på vad det är du ska genomföra.  Det kan exempelvis handla om OFP-metoder eller fixeringssvetsning.   

Kvalitetssäkring och kvalitetsstyrning handlar om de kompetenskrav som ställs och som ofta utgår ifrån SS-EN 1090 eller EN ISO 3834.

Ett vanligt upplägg:

Plats: Svetsutbildningar är främst öppna eller företagsanpassade. De sker därför oftast antingen på plats i utbildarens lokaler eller hos ert företag.

Format: Formatet är delvis i föreläsningsformat när det kommer till de utbildningar som fokuserar på fördjupning i de kompetenskrav som finns men praktiska övningar och träning när fokuset är på material- och metodval.

Längd: Längden på en svetsutbildning är oftast från en dag till en vecka beroende på utbildningens omfattning.