Vidareutbildning för sjuksköterskor

Specialiserad kunskap för sjuksköterskor. Känner du att du vill nå längre och lära dig nya saker? Bland vidareutbildningarna för sjuksköterskor finns det flera olika vägar att gå för dig som vill utvecklas i din yrkesroll och ta dig an större ansvar eller andra arbetsuppgifter.
Filtrera efter
Utbildningsform
Kategori
Plats
Visa alla filter
Visar 1-21 av 21 träffar
Annonser

Populära ämnen

Populära platser

Reportage inom

Vilka möjligheter till vidareutbildning finns det för en undersköterska?

Du som är undersköterska kan naturligtvis utbilda dig till sjuksköterska, om du vill ha större ansvar eller känner att du fastnat i din yrkesutveckling. Men det finns även andra vägar att gå, för dig som trivs som undersköterska men vill fördjupa dig inom ett visst område. Då kan du vidareutbilda dig till specialistundersköterska inom exempelvis barn och ungdomars hälsa, psykisk ohälsa, palliativ vård eller akutsjukvård. Andra alternativ för dig som vill vidareutbilda dig är till exempel att specialisera dig på hemvård, multisjukdom hos äldre, demens eller mångfald och kulturell förståelse, en specialisering som säkerligen kommer att bli allt mer eftertraktad. Med andra ord finns det flera möjligheter att utvecklas som undersköterska. Det finns även kurser av mer inspirerande art, där du får nya insikter om ditt yrke och verktyg att utvecklas i din yrkesroll. Det kan exempelvis innebära att du får lära dig stresshantering, konflikthantering och hur du får ökad arbetsglädje i ditt ofta slitsamma men också givande yrke.

Vilka möjligheter till vidareutbildning finns det för en sjuksköterska?

Som legitimerad sjuksköterska kan du efter vidareutbildning få en specialistsjuksköterskeexamen på avancerad högskolenivå, inom områden som ambulanssjukvård, anestesi, distriktssköterska, intensivvård, medicin, kirurgi, onkologi, operation, psykiatri, äldrevård och öppen hälso- och sjukvård för barn. Här finns alltså mycket att välja på för dig som vill specialisera dig, och bara ditt eget intresse och engagemang sätter gränserna. Utöver det finns vidareutbildningar som ger fördjupade kunskaper men ingen examen, inom områden som diabetes, astma och allergier eller neurologiska sjukdomar. Legitimerade sjuksköterskor kan också vidareutbilda sig till barnmorskor. Du som är sjuksköterska med lång yrkeserfarenhet kan också välja att bli avdelningschef- eller föreståndare. Det passar dig som vill ha större ansvar och tycker om att leda andra.

Vad ska man tänka på om man vill vidareutbilda sig som undersköterska / sjuksköterska?

Du måste naturligtvis ta i beaktning att studier kräver engagemang och tid, även om de görs på distans. Därför måste vidareutbildning vara något du själv vill och inte något du känner att du borde göra, trots att du egentligen trivs alldeles utmärkt med din nuvarande arbetssituation. Men det kan å andra sidan vara väldigt givande att lära sig nya saker, för att känna att man inte stannar i sin yrkesmässiga utveckling. Kanske kan du fråga andra undersköterskor och sjuksköterskor som vidareutbildat sig hur deras upplevelse varit, för att få tips och råd. Eftersom det finns så många olika områden att specialisera sig inom kan det också vara en god idé att läsa in dig på flera områden som du tycker verkar intressanta att fördjupa dig i, för att få större möjlighet att välja det som passar just dig bäst. Att undersöka vilka möjligheter till jobb som finns inom det område du vill vidareutbilda dig kan också vara till god hjälp, och kanske har du redan användbara kontakter. Du bör också fråga dig vilken typ av ansvar du vill ha och hur du trivs bäst med att arbeta. Kanske vill du rentav leda andra? Kravet på undersköterskor och sjuksköterskor som är specialiserade på särskilda områden ökar hur som helst allt mer, och det är därför alltid positivt att gå en vidareutbildning. Har du intresset och viljan kan det rentav vara en av ditt livs bästa yrkesmässiga investeringar.