Filtrera efter
Utbildningsform
YKB – Yrkeskompetensbevis
Plats
Visa alla filter
Vi kunde tyvärr inte hitta några träffar för din sökning. Testa gärna med en annan filtrering eller gör en Ny sökning
Annonser

Artiklar inom YKB – Yrkeskompetensbevis

Vanliga frågor

  • Priset på en YKB-utbildning skiljer sig om du ska gå grundutbildingen, som finns uppdelad på två varianter på 140 samt 280 timmar, eller fortbildningen på 35 timmar. Generellt kostar den längre utbildningen mellan 25 000 - 50 000 kronor medan fortbildningen går på runt 5 000 - 15 000 kronor.

  • Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år, därefter måste du återkommande genomföra utbildningen på 35 timmar igen för att förnya ditt bevis.

  • Alla yrkesförare som kör person- eller godstransporter behöver ha yrkeskompetensbevis. Det får du genom att gå grundutbildningen samt skriva godkänt prov. Du behöver även genomföra repetitionsutbildning vart femte år för att behålla ditt kompetensbevis.

  • Grundutbildningen för yrkeskompetensbeviset är på minst 140 timmar där du får lära dig bland annat trafiksäkerhet, miljö, teknik och hälsa samt praktisk körning.

    Fortbildningen består av fem delkurser: 

    • Delkurs 1: Sparsam körning
    • Delkurs 2: Gods/persontransporter
    • Delkurs 3: Lagar & regler
    • Delkurs 4: Ergonomi & hälsa
    • Delkurs 5: Trafiksäkerhet & kundfokus

Mer om YKB-utbildningar

Ett YKB (yrkeskompetensbevis) är gällande i fem år, som förare ska man inom denna period dessutom gå en fortutbildning om minst 35 timmar. En YKB-utbildning kan ske på olika sätt, antingen under en vecka eller delas utbildningen upp på 5 tillfällen som skall omfatta minst sju timmar.

Tog du ditt C-körkort innan den 10 september 2009? Du slipper då kravet på en grundutbildning. Dock krävs det att du fullgör dig utbildning inom sju år, med andra ord senaste år 2016. När det handlar om företag som kör internationella sträckor är det väsentligt att observera att tidsperioden kan variera från land till land. Som svensk förare som arbetar åt ett svenskt företag tillämpar det svenska reglerna och har med andra ord sju år på sig att komplettera den första fortutbildningen.

Alla EES-länder har ett krav på ett YKB.

När krävs det ett YKB?

När du har fått din YKB måste du, precis som med ditt körkort, ha med dig det varje gång du är ute och kör.

Vad säger lagen?

Det krävs höga kunskaper och skickligt för att utföra godstransporter med lastbil. På grund av detta instiftades en lag för att du som lastbilsförare har kompetensen som krävs för denna typ av yrke. Lagen, som kom till i september 2010 har krav på en grundläggande utbildning, vilken sedan leder till ett YKB. Denna lag bygger på ett direktiv vilket är antaget av EU och gäller förare som transporterar fordon som kräver följande körkort: C, CE, D samt DE.

Vem bör gå en YKB-utbildning?

Du som arbetar som lastbils- eller busschaufför och kör yrkesmässig trafik måste genomgå en 35 timmars grundläggande utbildning var 5:e år för att kunna behålla sitt YKB.

Vilka omfattas inte av ett YKB?

Lagen om yrkesförarkompetens har vissa undantag för de fordon där det inte krävs ett YKB. Förutom körning för fordon som kräver körkoreten C1, C1E, C, CE, D1, D1E eller DE är följande undantag för ett YKB:
- fordon vars maximala hastighet är 45km/h.
- fordon som används/kontrolleras av Försvarsmakten, Kustbevakningen, Tullverket, Räddningstjänsten eller Polisen.
- fordon som prövas eller förlyttas på väg i samband med tekniskt utvecklingsarbete, reparation eller underhåll.
- nya fordon eller ombyggda fordon som ej har tagit i drift av transportverksamhet.
- fordon som används vid nödsituationer eller vid räddningsinsatser
- fordon som används vid övningskörning enligt författningar om körkort eller körträning för YKB enligt lagen
- fordon som används för icke-kommersiell transport eller för privat bruk
- fordon som används för att transporta material eller utrustning som föraren ska använda i sitt arbete, under förutsättning att framförandet av fordonet inte är förarens huvudsakliga sysselsättning.

Källa: Transportstyrelsen