Kursbeskrivning
Tryggare barn är en kurs i lugnt föräldraskap
Utbildningen är utvecklad i samarbete mellan forskare och yrkesverksamma med erfarenhet av att möta barn som utsatts för våld eller där det finns risk för våld.
Kursen erbjuds som en insats inom socialtjänsten efter en orosanmälan om våld eller kränkning mot barn.
Motiverande samtal med föräldrarna påbörjas i nära anslutning till en anmälan. Syftet är att tidigt väcka intresse för kursen och att kunna göra en säker överlämning mellan utredning och behandling.
Tryggare barn innehåller fem centrala teman för lugnt föräldraskap. Fokus ligger på att stärka relationen och att förebygga risksituationer mellan barn och föräldrar. Det görs genom övningar, filmer och reflektioner.
Ledarutbildningen består av fyra utbildningsdagar samt individuell handledning på första Tryggare barnärendet. Fokus läggs på innehållet i temat/träffarna som presenteras i behandlar- och föräldraguiden Tryggare barn. I Tryggare barnmetoden finns också förslag på hur barnets perspektiv kan säkras. Barnsamtalen är ett komplement till utredarens kontakt med barnet. Innehållet i Tryggare barn övas med hjälp av videovinjetter och reflektioner.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Möter du familjer med yngre barn (3-12 år) där det finns oro för våld eller kränkning mot barn? Då är du välkommen att göra en intresseanmälan till utbildning i Tryggare barn.
Kursinnehåll
I utbildningen ingår kurspärm och tillgång till onlineplattform, där allt kursmaterial finns tillgängligt.
Video
Kursledare
Tobias Rasmussen är leg. psykolog. Beeendeanalytiskt inriktad med erfarenhet från bland annat autismcenter för småbarn och Stockholms Stad PLUS, där han var med och utvecklade tryggare barn.
Anne-Lie Säker, socionom.
KBT-steg 1 och doktorand inom socialt arbete.
Kursansvarig.
Intresseanmälan
Vi erbjuder både digitala och fysiska utbildningar. Hitta din utbildning och anmäl dig som vanligt hos oss på vår hemsida. AKADEMI MAGELUNGEN Akademi Magelungens grundidé är att öka kompetensen inom socialt arbete, behandling och skola. Genom att sprida vår erfarenhet...