Kursbeskrivning
Utbildning inom kemiska arbetsmiljörisker
Alla som arbetar eller kommer i kontakt med kemiska arbetsmiljörisker som exempelvis Härdplaster, Kvarts, Asbest skall ha genomgått teoretisk utbildning enligt AFS 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker § 37 a-g. Utbildningen följer de nya lagkraven enligt REACH förordningen 2023-08-24 avseende arbete med isocyanater.
I utbildningen varvas teori och praktiska övningsmoment utifrån specifik risk på arbetsplatsen.
I byggsektorn förekommer många olika farliga ämnen. De farliga ämnena kan förekomma i olika byggskeden, såsom vid markarbete, rivning eller under uppförandet.
Några vanliga farliga ämnen är
- Asbest
- Kvarts (damm)
- Härdplaster
Arbetsmiljöverket ställer enligt AFS2014:43 krav på att utbildning ska genomgås vid användning av härdplaster som cyanoakrylater, isocyanater och bisfenoler (epoxi) m.fl. Genom att gå vår härdplastutbildning får du god kännedom om hur olika plaster identifieras och vilka minimum-skyddskrav som gäller för arbete med dem.
Föreskrifterna specificerar kraven på ett systematiskt arbetsmiljöarbete för arbetsplatser med kemiska risker. I kraven ingår till exempel att undersöka och bedöma risker, vidta åtgärder och märka behållare och rörledningar.
Kursinnehåll
Utbildningen är utformad enligt utbildningsplan från AV
Innehåll:
- - Arbetsmiljölagen och relaterad lagstiftning
- - Genomgång av 2011:19 Kemiska arbetsmiljörisker, § 37 a-g samt ändringsföreskrifter AFS 2019:9
- - Genomgång av nya REACH -begränsningarna utifrån utbildningskrav från arbetsmiljöverket 5 A + 5 B
- - Riskbedömning vid arbete med kemiska produkter
- - Toxikologi och kemiska hälsorisker
- - Arbete med epoxi
- - Isocyanater
- - Formaldehyd
- - Härdplaster och allergiframkallande substanser
- - Klassificering och märkning
- - Skyddsåtgärder
Kursens mål
Utbildningens mål
- Att ge kunskap om de lagar och regler som gäller vid arbete med allergiframkallande kemiska produkter/härdplaster, samt de hälsorisker exponering för dessa produkter kan innebära.
- Att ge kunskap om olika produktgrupper, egenskaper, säkerhetsinformation samt vilka säkerhetsåtgärder som behöver vidtas för att arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt.
Beställ mer information eller ring 0735-18 71 90 för att boka.
Kursledare
Jan-Olof Sund
Jan-Olof har mer än 30 års gedigen branscherfarenhet och en bred utbildningsbakgrund inom området. Jan-Olof har varit verksam både som säljare och säkerhetskonsult inom brandskydds området, i egen regi såväl som anställd.
Han har på senare år arbetat med fokus på strategier och utbildningar inom brandskydds- och arbetsmiljöarbete. Bland annat har han varit ansvarig för upprätta det systematiska brandskyddsarbetet på större företag.
Examen, diplom m.m.
Kursintyg utfärdas efter godkänd utbildning
Certifikat
ID06
ID06 är ett ID-kort för byggbranschen som loggas med den enskilde anställdes utbildningshistorik. På detta sätt kan platschefen enkelt få en överblick över vilka behörigheter som de anställda har och vilka arbetsmoment som de har kompetens att utföra. Endast utbildningar från utbildare som är ackrediterade kan loggas på kortet.
Läs mer om ID06Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 5
Välkommen till Arbetsmiljö & Lagkravsgruppen AB
Hos oss får du hjälp med utbildningar och konsultation inom arbetsmiljö och lagkrav, risk- och säkerhet samt fordonsutbildningar. Du får allting du behöver bekvämt via ett företag istället för att behöva ha kontakt med flera. Vår bredd är unik! "Anlitar...
Läs mer om Arbetsmiljö & Lagkravsgruppen AB och visa alla utbildningar.
Hjälpsam och påläst föredragshållare som lyckades hålla vårt intresse uppe trots att kursen hölls på distans. Extra plus att han ringde upp innan och frågade om det var något sp...