Kursbeskrivning
BAS-P, få insikt i de nya föreskrifterna
Din kompetens inger trygghet
Genom de verktyg du får i kombination med din yrkeserfarenhet kommer du kunna bistå byggherren mer effektivt och framgångsrikt i arbetet med att förebygga arbetsmiljörisker i byggprojekt.
Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur är på plats
Ett antal nya föreskrifter träder i kraft 1 januari 2025. Syftet med AFS 2023:3 är att vid planeringen, projekteringen och samordningen av byggnads- eller anläggningsarbete förebygga ohälsa och olycksfall som kan uppstå under bygg- och bruksskedet, samt ge förutsättningar för en god arbetsmiljö vid utformningen av arbetsplatser.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Utbildning för dig som är byggherre, projektör, projektledare, byggarbetsledare eller arbetsmiljösamordnare.
Utbildningen riktar sig till dig som ska ta nästa steg i karriärstegen och gå in i rollen som BAS-P. Även du som redan är verksam som BAS-P och vill stärka din kompetens och få en ökad trygghet i ditt uppdrag kan gå vår utbildning. Vi ser att du har en bakgrund i byggbranschen och du bör ha praktisk erfarenhet av att ha arbetat i byggprojekt och en förståelse för byggprocessen.
Kursinnehåll
Dag 1:
- Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur
- AFS 2023:3 om projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter
- Grundläggande arbetsmiljökunskap
Dag 2:
- Vem gör vad i byggprojektet
- Rutiner för arbetsmiljöarbetet under planering och projektering
- Praktisk samordning i ett projekt
- Uppföljning av projektörernas förebyggande arbetsmiljöarbete
- Arbetsmiljöplan
- Arbetsmiljödokumentation
Kursens mål
Kompetenser som gör dig till en bra BAS-P
För att bli en bra BAS-P behöver du en kombination av utbildning, erfarenhet och specifika färdigheter inom arbetsmiljö, riskhantering och projektledning. Du måste förstå och följa grundprinciperna för att förebygga arbetsmiljörisker. Du måste också kunna planera och projektera för en god arbetsmiljö i bruksskedet samt ha en god känsla för att löpande följa upp projektörernas förbyggande arbetsmiljöarbete.
Kursledare
Mikael Rigert, BSV arkitekter & ingenjörer AB
Engagerad Byggnadsingenjör med 20 års erfarenhet av projektering, projekteringsledning, upphandling, byggledning, kontroll, KA, BAS-P och besiktning.
Examen, diplom m.m.
Utbildning, kompetens, erfarenhet samt lämplighet
För att du ska kunna ta rollen som BAS-P måste du, enligt Arbetsmiljöverket, styrka att du har rätt utbildning för uppgiften. Genomgången utbildning med godkänt kunskapsprov vägs samman med dina övriga meriter och lämplighet för uppgiften. Byggherren, som är skyldig att utse BAS-P för varje byggprojekt om inte uppdragstagare utsetts, bedömer om dina intyg är tillräckliga för att styrka att du har utbildning, kompetens, erfarenhet och lämplighet för rollen.
Krav för personcertifiering
Ett personcertifikat kan vara en möjlighet att underlätta för byggherren att verifiera att just du är lämplig för uppdraget som BAS-P. Kraven för certifiering är att du har avlagt tentamen med godkänt resultat, att du uppfyller kraven för allmän teknisk kunskap, samt kan uppvisa erfarenhet och lämplighet för uppgiften. Kravspecifikationen för certifiering är framtagen av en samrådsgrupp bestående av bland annat certifieringsföretagen.
Certifikat
BAS P och BAS U
På varje byggarbetsplats måste byggherren utse byggarbetssamordnare, dels för utförandet av bygget och för projektering. BAS U står för Byggarbetsmiljösamordnare för utförande och BAS P står för Byggarbetsmiljösamordnare planering och projektering.
Läs mer om BAS P och BAS UIntresseanmälan
Liten med muskler – vi är det lilla företaget men stora på kunskapsförmedling
KA och sakkunniga enligt PBL Som enda utbildningsföretag kan vi erbjuda utbildningar inför certifiering inom samtliga sakkunnigområden enligt PBL och för kontrollansvariga. Vi har förberedande utbildningar inför ny- eller omcertifiering inom områdena: Kontrollansvariga KA, Energiexpert CEX, Sakkunnig funktionskontrollant OVK, Sakkunnig inom...