Sök utbildning

Revisorns plikter och ansvar enligt aktiebolagslagen

BG Institute, i Stockholm (+1 orter)
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
12 februari, 2025 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
12 februari, 2025 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 9 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Välkommen till vår nya heldagskurs om revisorns plikter och ansvar enligt aktiebolagslagen. Föreläsare är experten Jessica Östberg, docent och universitetslektor med tidigare erfarenhet som advokat.

Revisorn är ett bolagsorgan som utses av bolagsstämman, men som har till ändamål att skydda inte bara aktieägarnas intresse, utan även borgenärers och det allmännas intresse. Revisorns uppgift enligt aktiebolagslagen är att granska årsredovisningen och bokföringen samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning, den s.k. förvaltningsrevisionen. Uppdraget ställer stora krav på oberoende, professionalitet och lojalitet. Men vilka plikter har egentligen revisorn enligt aktiebolagslagen och vad innebär de närmare? Några av de frågor som behandlas under kursen är: Vad innebär revisorns lojalitetsplikt? När föreligger jäv och vad omfattar tystnadsplikten respektive upplysningsplikten? Bör revisorn delta på årsstämman och i vilken utsträckning är revisorn skyldig att besvara frågor från aktieägarna? Vad gäller i fråga om uttalandet om ansvarsfrihet - när bör ansvarsfrihet avstyrkas? Vad gäller angående anmärkningar enligt 9 kap. 33 § 2 st aktiebolagslagen? Vad innebär agerandeplikten närmare? Under vilka förutsättningar kan revisorn drabbas av skadeståndsansvar, bristtäckningsansvar och medverkansansvar? Och under vilka förutsättningar kan revisorn entledigas/avgå från sitt uppdrag i förtid?

Kursen, som har ett praktiskt anslag, behandlar sammanfattningsvis några av de bestämmelser i aktiebolagslagen och de principer som reglerar revisorns plikter och ansvar. Flera praktikfall diskuteras och senaste praxis behandlas. Fokus ligger inte på frågor rörande själva revisionen, med undantag för att vissa aspekter av förvaltningsrevisionen behandlas. Revisorsinspektionens avgöranden behandlas i viss utsträckning.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

12 februari, 2025

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

12 februari, 2025

  • Onlineutbildning
  • Distans

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Revisorns plikter och ansvar enligt aktiebolagslagen, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
BG Institute
Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...

Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Highlights