Video
Kursbeskrivning
Som brandskyddsledare blir du företagets expert på brandskydd och kan ta ett helhetsansvar för brandskyddet! Utbildningen är den mest omfattande i sitt slag och ger såväl breda som djupgående kunskaper.
Om utbildningen
Brandskyddsledare är vår mest omfattande brandskyddsutbildning framtagen för att tillgodose organisationers behov av fördjupad kompetens inom såväl byggnadstekniskt som organisatoriskt brandskydd. Utbildningen är den mest gedigna i sitt slag i Sverige och innefattar totalt fem veckor lärarledd undervisning. Det pedagogiska upplägget bygger på aktivt lärande, under hela utbildningen arbetar vi med verklighetsförankrade praktikfall som ger dig möjlighet att omsätta dina nyförvärvade kunskaper i praktiken.
Syfte med utbildningen
Att förse organisationer och företag vars brandrisknivå p g a verksamhetens art, komplexitet eller storlek är medelhög till hög med gedigen, relevant och väl sammansatt kompetens inom brandsäkerhet.
Kommande kursstarter
Varför välja Brandskyddsföreningen?
Kursledare med
branschexpertis
Erbjuder hybridupplägg
Eftertraktad utbildning
Målgrupp
Utbildningen passar dig som på djupet vill lära dig att förstå, bygga upp och förvalta det systematiska brandskyddsarbetet, samt få en mer ingående kunskap inom olika områden som ger dig ökad förståelse och verktyg för att hantera de utmaningar som en Brandskyddsledare står inför.
Dig som:
- helt eller delvis ansvarar för brandskydd och/eller säkerhet inom din organisation
- fungerar som expert eller rådgivare inom brandskydd för företag och organisationer
- är riskingenjör eller underwriter på ett försäkringsbolag
- är brandskyddskonsult
- ansvarar för fastigheter
Kursinnehåll
Utbildningen är uppdelad i två delar. Del 1 har fokus på brandtekniska frågor och del 2 har fokus på organisatoriska brandskyddsfrågor. Delarna är indelade i block. Totalt består Brandskyddsledare av fem olika block med djupdykning i olika teman. Varje block motsvarar en veckas lärarledd undervisning.
Urval av innehållet i Fire Safety Technical Cycle (del 1):
- Introduktion brandkunskap och systematiskt brandskyddsarbete
- Lagar och regler
- Ledarskap för brandskyddsledare
- Brandsläckningsteknik
- Byggnadstekniskt brandskydd
- Larm- och släckanläggningar
- Riskanalys och riskhantering
Efter del 1 av utbildningen ska du bl a kunna:
- Utforma det byggnadstekniska brandskyddet utifrån lagkraven
- Ansvara för underhåll av det byggnadstekniska brandskyddet
- Medverka i verksamhetens riskhanteringsarbete
- Ansvara för larm- och släckinstallationer
Urval av innehållet i Fire Safety Technical Cycle (del 2):
- Systematiskt organisatoriskt brandskyddsarbete
- Ansvarsfrågor
- Insatsplanering
- Krisledning
- Revisionsmetodik
- Projektledning
- Försäkring
Efter del 2 av utbildningen ska du bl a kunna:
- Organisera och planera brandskyddsarbetet
- Medverka i organisationens krisledning
- Planera, genomföra och följa upp brandskyddsutbildning
- Utföra internrevision av brandskyddsarbetet
Tid & plats
Hela utbildningen genomförs under ett läsår och omfattar två terminer med totalt 200 lektionstimmar. Utbildningen pågår under perioden oktober 2022 till maj 2023.
Utbildningen är uppdelad på fem veckoblock. Varje block kräver aktivt deltagande under en arbetsvecka på heltid. Utbildningen är hybrid vilket innebär att du får välja om du vill delta i klassrum, på distans via dator eller genom en kombination av klassrum och distans. Vissa moment kräver dock fysiskt deltagande på plats (i nuläget två dagar på block 1).
Det tillkommer visst eget arbete mellan blocken, så som kortare förberedelseuppgifter och egna studier. I anslutning till block fyra och fem genomför deltagare individuella projektarbeten. Det finns möjlighet att genomgå enstaka block, dela upp utbildningen eller påbörja utbildningen efter terminsstart.
Kursens mål
Efter genomgången utbildning har du förmåga att agera som den egna organisationens expert gällande brandskydd och självständigt axla ansvaret med att planera, organisera och följa upp detta.
Kursledare
Ansvarig sakkunnig för utbildningen är Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.
Under veckorna håller ett tjugotal kursledare i olika lektioner. Samtliga kursledare är experter inom sina respektive områden och noga utvalda efter kompetens och bakgrund.
Examen, diplom m.m.
Certifiering
Utbildningen certifieras avCFPA Europe. CFPA-E Fire Safety Technical Cycle (del 1) och Fire Safety Management Cycle (del 2).
Examination
Del 1 av utbildningen examineras genom ett skriftligt examinationsprov. Del 2 av utbildningen examineras genom individuellt projektarbete.
Certifikat
CFPA
CFPA-certifikat är en europeisk certifiering för brandsäkerhet som arbetats fram i samarbete mellan brandskyddsföreningarna i Europa. Tanken bakom certifikatet är att skapa en solid standard för brandsäkerhet i Europa. Standarden ska reflektera den ackumulerade kunskapen av flera olika parter som tillsammans jobbar mot att förebygga brand och brandrisker.
Läs mer om CFPAIntresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,4
oj, allt
Ledarskapsdelen samt att få ta del av andras projektarbeten.
Vilken utbildning som passar dig och ditt företag och på vilken nivå brandskyddet och brandsäkerheten ska vara beror till stor del på verksamhetens storlek, vilka brandrisker som finns och vilken funktion du har i företaget. Med rätt utbildning och rätt kunskap kan...
Läs mer om Brandskyddsföreningen och visa alla utbildningar.
Märktes att även Jens är väldigt kunnig och jag är övertygad om att hans presentationer kommer blir jättebra när han har fått köra dem några gånger. Bra utbildning i sin helhet.