Kursbeskrivning
Diplomerad Projekteringsledare
Det här är utbildningsprogrammet för dig som strävar efter att axla rollen som projekteringsledare med självförtroende och kompetens. Vårt program är utformat för att ge dig en omfattande och gedigen utbildning inom alla aspekter av projekteringsledning. Vårt kursinnehåll fokuserar huvudsakligen på projektledning och projekteringsledning, aktuell lagstiftning samt lösningar inom områdena kvalitet, teknik, arbetsmiljö, miljö och fuktsäkerhet.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Utbildningsprogrammet vänder sig till dig som antingen står i begrepp att påbörja din karriär som projekteringsledare eller redan arbetar inom detta område och som vill känna sig säker och kompetent genom att förvärva en djupgående förståelse och kunskap inom områden som arbetssätt, teknik, lagstiftning och ledarskap.
Kursinnehåll
Projekteringsledning (2 dagar) –kravkurs
- Projekteringsledning handlar mycket om ledarskap – att leda, styra, inspirera och samordna alla projektörers arbete mot ställda mål – och att kunna kommunicera.
- Det är under projekteringsfasen man har störst chans att påverka byggnadens form och funktion och som projekteringsledare har du stor påverkan på det slutgiltiga resultatet.
Projektledning (2 dagar) –kravkurs
- Utbildningen ger dig en övergripande förståelse för hur ett projekt ska drivas och varför det är viktigt att förstå dina uppgifter, ansvar och befogenheter.
- Vi går igenom projektets faser från förberedelse till avslut. Utbildningen hjälper dig även att utveckla dina ledaregenskaper.
Praktiskt ledarskap I ( 2 dagar) –kravkurs
- Vad skiljer jobbet som medarbetare från jobbet att vara platschef?
- Målstyrning genom att sätta mål och välja det viktigaste för verksamheten är en väsentlig del av ledarrollen.
- En bra ledare ska kunna hantera delegering och prioritering för att uppnå personlig effektivitet och få balans i livet.
Fuktsäkerhet grundkurs (2 dagar) –kravkurs
- På Fuktsäkerhet grundkurs får du kunskaperna som hjälper dig att bygga fuktsäkert och lufttätt.
- Du lär dig bland annat om fuktrisker vid olika konstruktioner, fukt i byggnader och krav gällande fuktsäkerhet.
- Du lär dig även om lagar och branschregler samt mätmetoder.
Fuktsäkerhet projektering (1 dag) –kravkurs
- På kursen får du kunskaper som hjälper dig att projektera med hänsyn till fuktsäkerhet.
- Du lär dig bland annat hur lagar och branschregler ska uppfyllas, grundläggande fuktmekanik, identifiera fuktkritiska konstruktioner samt hur fuktsäkerhetsprojektering kan utföras.
Miljöansvar i bygg- och anläggningsbranschen (1,5 dagar) –kravkurs
- Miljöbalken ställer krav på att alla företag har tillräcklig kompetens inom miljöområdet och förstår hur den egna verksamheten påverkar vår miljö.
- Kursen Miljöansvar i bygg- och anläggningsbranschen ger dig kännedom om lagar och regelverk men också hur du praktiskt ska omsätta kraven till arbetssätt både på företagsnivå och projektnivå.
BAS-P och BAS-U Byggarbetsmiljösamordnare (3 dagar) –kravkurs
- Du får kunskaper och färdigheter för att kunna agera som BAS-P och/eller BAS-U för en säker arbetsmiljö.
- Kursen ger en övergripande inblick i gällande lagar, förordningar och föreskrifter, tips och hjälpmedel för hur du praktiskt ska arbeta för att kunna följa dessa på företagsnivå och i byggprojekten.
- BAS-P och BAS-U utbildningen svarar mot de krav Arbetsmiljöverket ställer på utbildning för en byggarbetsmiljösamordnare.
- Kursen ger efter godkänt skriftligt prov ett intyg på dokumenterad kunskap för BAS- U och BAS-P enligt kraven AFS 1999:03 och Arbetsmiljölagen kapitel 3.
BIM Projektering grundkurs (1 dag) –kravkurs
- Arbetar du inom projekteringsledning eller byggledning och är intresserad av att utforska de spännande möjligheterna med BIM?
- Kursen BIM projektledning ger dig en introduktion till digital hantering av modeller samt kunskap om hur information hanteras med BIM.
Kontrollansvarig enligt PBL (2,5 dagar) –kravkurs
- Kursen är en teoretisk kurs med fokus på lagstiftning som styr slutproduktens kvalitet vilket är en nödvändig kunskap för en diplomerad projekteringsledare.
- Kännedom om byggprocessen, entreprenadformer och entreprenadjuridik är en fördel för att få ut det mesta av kursen.
Installations- och energisamordning (2 dagar) – valbar kurs
- Kursen ger en grundläggande förståelse för hur byggnadens installationsområden värme, ventilation, komfortkyla, styr och el fungerar och hur systemval och installationers utformning har påverkan på byggnadens inomhusmiljö- och energianvändning.
BAS-P och BAS-U Byggarbetsmiljösamordnare
uppdatering (1 dag) – valbar kurs
Kursen vänder sig till dig som i dag arbetar som BAS-P eller BAS-U och som känner att du behöver en repetition och uppdatering av lagstiftning och dessutom behöver få inspiration och verktyg till att kunna styra arbetsmiljöarbetet ännu mer effektivt.
Entreprenadjuridik grundkurs (2 dagar) – valbar kurs
- Du lär dig tolka kontraktshandlingar och du lär dig mer om ersättningsformer.
- En förutsättning för att du ska kunna bevaka ditt företags rättigheter och skyldigheter är att du kan spelreglerna.
- Standardavtalen i byggbranschen är inte alltid tydliga och enkla att tolka men med kunskap om bakgrunden till olika bestämmelser och med kompletterande rättsfall som exempel får du betydligt större chans att förstå konsekvenser av olika skrivningar.
Entreprenadjuridik fördjupning (1 dag) – valbar kurs
- Entreprenadjuridik fördjupning är en påbyggnadskurs efter Entreprenadjuridik grundkurs som vi anpassar fortlöpande efter de senaste rättsfallen.
- På kursen lär du dig undvika avtalsfel och tvister genom att lära dig tolka kontraktshandlingar. Vi fördjupar oss i AB 04 och ABT06 och tar upp exempel.
ABK 09 (1 dag) – valbar kurs
- ABK 09 är en kurs i konsulträtt som ger dig kunskap om beställarens och konsultens rättigheter och skyldigheter.
- ABK09 är tillämplig från idéstadiet till avslutande detaljprojektering samt i utredningar, projektledning, byggledning och besiktning.
- Genom att gå kursen och lära dig att upprätta korrekta konsultavtal kommer du att spara både tid och pengar.
Diplomutdelning
Efter genomfört utbildningsprogram utexamineras du och blir Diplomerad Projekteringsledare från Byggakademin. Du får ett inramat diplom som bevis på dina kunskaper.
Video
Upplägg
Agenda
Utbildningsprogrammet omfattar minst 17 kursdagar varav 9 kurser är kravkurser som måste ingå i programmet. Har du redan genomfört någon av kravkurserna kan du göra din egen anpassning utifrån ytterligare 5 valbara kurser.
När du har genomfört kurserna hos Byggakademin och fått godkända tentamina eller intyg på respektive kurs kommer du att få ett inramat utbildningsbevis på Diplomerad Projekteringsledare som sammanfattar alla ingående kurser. Utbildningen genomförs på våra öppna kurser i valfri takt.
Praktisk information
Utbildningsstarten är flexibel för Diplomutbildningen. Om du redan har delar av utbildningen anpassar vi utbildningen efter dina behov. Du har också möjlighet att inom utbildningen komplettera med vissa kurser. Kursdagarna genomförs på våra öppna kurser i valfri takt. Kontakta en av våra utbildningsrådgivare så hjälper vi dig att skräddarsy ett utbildningspaket som passar dig.
Intresseanmälan
Vi utbildar alla i byggsektorn.
Byggakademin är ett utbildningsföretag för alla i byggsektorn med målet att ge bästa kompetensutveckling av högsta kvalitét. Utbildning är alltid en god investering och på Byggakademins kurser får du kunskap och verktyg som är praktiska och tillämpningsbara redan från första...