Kursbeskrivning
Syftet med kursen är att du som inte är elektriker skall tillgodoses baskunskaper och klarhet i Vilka elarbeten du i egenskap av ”icke-elektriker” får och inte får utföra.
Detta i syfte att du ska kunna utföra enklare elarbeten i riktlinje med elsäkerhetsverkets krav samt ges kännedom för att undvika risker ur ett arbetsmiljömässigt perspektiv.
Relevanta och senast aktuella föreskrifter och standarder behandlas såsom starkströmsföreskrifterna ”ELSÄK-FS 2022:1–3”, ”SS 436 40 00 utgåva 4”, ”Handbok 444” (även kallad ”Elinstallationsreglerna”)
Under kurs läggs stort fokus på vilka faror som föreligger med elarbeten och därmed vikten att
säkerheten kommer i första hand när det kommer till el!
Kommande kursstarter
Målgrupp
Kursen vänder sig till all personal som kan tänkas att komma i kontakt med elanläggningar och behöver kunskap om elsäkerhetsverkets krav samt säkerhetstänk. Typiska yrkesgrupper som berörs är elmekaniker, maskinoperatörer, maskintekniker, produktionspersonal, fastighetsskötare med flera som kommer i kontakt med elanläggningar i sin roll som ”icke-elektriker”.
Förkunskaper
Detta är en grundkurs utan krav på förkunskaper. Utrymme lämnas för frågeställning under slutet av kurs.
Företagsanpassat alternativ
Vi erbjuder även denna kurs som företagsanpassad om ni är en lite större grupp mellan 6-18 deltagare då vi anpassar denna efter era förkunskaper och målsättningar. Vid intresse hör av er till oss på 08-501 18 304 eller info [at] fakurs.se!
Kursinnehåll
Exempel på kursinnehåll
- Inledning: Grundläggande ellära
- Genomgång av elfaran – risker och skydd för person och egendom
- Relevanta och senast aktuella föreskrifter och standarder behandlas såsom starkströmsföreskrifterna ”ELSÄK-FS 2022:1–3”, ”SS 436 40 00 utgåva 4”, ”Handbok 444” (även kallad ”Elinstallationsreglerna”)
- Ansvarsfrågor och olika myndighetsregler inom elsäkerhetsområdet
- Gränsdragningar i elarbetet - Vilka elarbeten får du som inte är elektriker utföra?
- Rätt utrustning, verktyg och arbetsmetoder
- Vad krävs för att utföra elarbeten
- Ensamarbete, när är det tillåtet
- Vad gör en elanläggning säker eller farlig
- Dokumentation och checklistor
- Rutiner när olyckan är framme
- Vad innebär fortlöpande kontroll?
- Avslutande frågestund och diskussion
Upplägg
Gällande FA-Kurs webbkurser
När du deltar i en webbkurs så tar du del av precis samma utbildningsmaterial som vid en fysisk klassrumskurs. Vi skickar dig fysiskt kursmaterial och du tar del av vad som presenteras av föreläsaren på din datorskärm. Du kan också ställa frågor löpande till föreläsaren skriftligt eller muntligt samt ta del av andra kursdeltagares frågor och dess svar från föreläsaren.
Fördelarna med webbkurser är många – kursinnehållet är detsamma som en klassrumskurs men bland annat slipper du kostnaden för resa, logi och matpaket som annars tillhör fysisk klassrumskurs.
Våra webbkurser möjliggör också ett högre deltagande i diskussioner för deltagare som har en utmaning med att tala inför en grupp tack vare våra kursers tillhörande chatt- och diskussionsfunktioner.
Priset för våra webbkurser är lägre än motsvarande klassrumskurser. I priset så ingår även fraktkostnad för kursmaterial samt kursintyg till önskad adress.
Erbjudande
Gå 4 betala för 3!
Certifikat
ID06
ID06 är ett ID-kort för byggbranschen som loggas med den enskilde anställdes utbildningshistorik. På detta sätt kan platschefen enkelt få en överblick över vilka behörigheter som de anställda har och vilka arbetsmoment som de har kompetens att utföra. Endast utbildningar från utbildare som är ackrediterade kan loggas på kortet.
Läs mer om ID06Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,8
5/5
5/5
Aktuella och uppskattade kurser med Sveriges bästa föreläsare!
Hos oss är du i trygga händer! Samtliga av våra föreläsare är seniora med mångårig ämnesexpertis, branscherfarenhet och god pedagogisk förmåga. När du deltar i en kurs så är det en investering där vi tar fullt ansvar över att du...
5/5