Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning!

Sök utbildning

Krisjuridik: rättsliga befogenheter när krisen slår till

Fakultetskurser, i Stockholm
Längd
6
Pris
8 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
17 mars, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Längd
6
Pris
8 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
17 mars, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Från 8 500 SEK exkl. moms / person

Beskrivning av: Krisjuridik: rättsliga befogenheter när krisen slår till

Under denna heldag kommer du som deltagare att lära dig om hur du och din verksamhet kan använda de rättsliga förutsättningar som finns för att bygga upp beredskap och hantera akuta kriser. I ljuset av klimatförändringar, pandemier och ett osäkrare omvärldsläge har krisjuridiken blivit ett högaktuellt rättsområde. De rättsliga regler och befogenheter som olika aktörer har tillgång till är en avgörande del av samhällets beredskap och hantering av allt från olyckor till fredstida kriser och krig. Åtgärder som vidtas behöver ha stöd i rättsordningen och måste vara avvägda på ett sådant sätt att demokratiska och mänskliga fri- och rättigheter skyddas.

Denna kursdag kommer att introducera deltagarna till de myndigheter och andra aktörer som har ansvar för att hantera olyckor, kriser och krig. Deltagarna kommer få kunskap om aktörernas möjligheter att agera, vilka begränsningar som finns och vilka utmaningar de ställs inför. Det kommer under dagen finnas möjlighet att ta upp konkreta frågor och exempel från deltagarnas egna verksamheter.

Kursen baseras på boken Krisjuridik : rättsliga befogenheter från olycka till höjd beredskap, som är författad av kursledaren Tormod Johansen. Boken är den första systematiska sammanställningen av reglerna inom områdena olycka, fredstida kriser och höjd beredskap. Varje deltagare får ett eget exemplar av boken som en del av kursmaterialet.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

17 mars, 2025

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

Målgrupp

Kursen vänder sig till jurister och beslutsfattare i kommuner, regioner, statliga myndigheter samt de som arbetar inom den ideella sektorn och näringslivet med krishantering och beredskap.

Kursinnehåll

  • 1. Vad är en kris? Vad är krisjuridiken som rättsområde? En överblick av historiska och samtida konkreta exempel på när kriser och juridik möts.
  • 2. Vilka är de folkrättsliga och konstitutionella förutsättningarna för krisjuridiken? Hur spelar grundläggande fri- och rättigheter in i krishantering?
  • 3. Vilka centrala aktörer finns på de tre områdena av krisjuridik (olyckor, fredstida kriser, krig/höjd beredskap)? Vad har de för befogenheter i olika situationer innan, under och efter en kris? 
  • 4. Vad ställs det för krav på uppbyggande av förmåga och beredskap för myndigheter, företag och andra aktörer? Hur kan och behöver de olika aktörerna samverka? Även frågor om övning, utbildning, krigsplacering, med mera berörs.
  • 5. Hur ser framtiden ut på det krisjuridiska området? Vad innebär återuppbyggandet av totalförsvaret och risken för fler framtida fredstida kriser. Här presenteras en utblick och spaning om hur rättsläget kan komma att utvecklas framöver och vad man bör hålla ögonen på.

Föreläsare

Tormod Johansen

Biträdande universitetslektor
Göteborgs universitet

Plats

Stiftelsen Fakultetskurser

Funckens gränd 1, Gamla stan

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Examen, diplom m.m.

Kursen följer de krav som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.

Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Krisjuridik: rättsliga befogenheter när krisen slår till, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Fakultetskurser
Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...

Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Highlights