Kursbeskrivning
Kursen för dig som vill bli löneadministratör
Rollen som löneadministratör är komplex och kräver både praktisk erfarenhet och teoretisk kunskap. Vår kurs är utformad för att ge dig en grundläggande förståelse för alla aspekter av löneadministration, från beräkningar till hantering av kollektivavtal och förmåner.
Kursen kombinerar flexibel inlärning med självstudier, lärarledda sessioner och handledning för att säkerställa att du får det stöd du behöver. Efter avslutad kurs kommer har du en full förståelse för löneyrkets olika delar och kunna hantera hela löneflödet i ett mindre företag, alternativt ingå i ett löneteam som hanterar komplexare löner. Dessutom är det en perfekt bas för att så småningom kunna vidareutveckla sig i sitt yrkesliv med skräddarsydda upskill-kurser.
Kom igång och jobba med löneadministration på bara 6 veckor!
Kommande kursstarter
Målgrupp
Kursen är utformad för dig som redan hanterar, eller planerar att hantera företagets löner, men som saknar formell utbildning och djupare kunskaper inom området. Den är också utmärkt för dig som befinner dig i en reskill- eller omställningssituation och vill omskola dig till en roll inom löneadministration.
Exempelvis:
- HR-personal som vill fördjupa sina kunskaper inom lönehantering.
- Ekonomiassistenter och redovisningspersonal som vill komplettera sin kompetens.
- Löneansvariga som vill stärka sin formella kunskap.
- Medarbetare på löneavdelningar som vill fördjupa sin kompetens.
- Egenföretagare som planerar att anställa och behöver kunskap i lönehantering.
Inga förkunskaper krävs.
Kursinnehåll
Kursen täcker de vanligaste aspekterna av löneadministration:
- Anställda: Genomgång av anställningsformer, avtal och personalkategorier.
- Lön: Olika former av lön samt beräkningar.
- Skatt: Skatteformer och beräkningar.
- Arbetstid: Beräkningar av mertid och övertid för olika personalkategorier.
- Sjuk och föräldrapenning: Lagstiftning och beräkningar.
- Föräldraledighet och tjänstledighet: Regler och tillämpning.
- Semester: Beräkningar av semesterlön för olika personalkategorier.
- Tjänsteresor: Hantering av inrikes och utrikes traktamente samt milersättningar.
- Förmåner: Skattefria och skattepliktiga förmåner.
- Arbetsgivaravgifter och AGI: Beräkningar och rapportering.
Du kommer att lära dig att hantera alla grundläggande löneuppgifter med säkerhet och noggrannhet, vilket ger dig möjligheten att växa och ta på dig mer avancerade uppgifter inom löneadministration. Efter avslutad kurs kommer du att kunna genomföra löneberäkningar, hantera beskattning och arbetsgivaravgifter, samt navigera i aktuella lagkrav och kollektivavtal.
Upplägg
8 förmiddagar + 5 webbinar under 6 veckor.
Utbildningen kombinerar självstudier med föreläsningar, övningar, och webbinarier. Det inspelade materialet gör det möjligt att studera när det passar varje kursdeltagare bäst, medan de lärarledda sessionerna ger möjlighet till fördjupade diskussioner och praktiska tillämpningar. Övning på löneberäkningar är en avgörande del av kursen som ger kursdeltagarna både den tekniska kunskapen och den praktiska erfarenheten som krävs för att lyckas i rollen som löneadministratör.
Examen, diplom m.m.
Efter att ha uppfyllt närvarokravet på minst 70 % får du FEI:s studieintyg i Löneadministration. Genom att tentera kan du uppnå FEI:s Certifikat Löneadministratör, vilket bekräftar din kompetens inför arbetsgivare.
Intresseanmälan
FEI - kurser inom hela det företagsekonomiska ämnesområdet, HR och mycket mer.
Vårt utbud sträcker sig från grundläggande kurser till akademiska uppdragsutbildningar. Studierformen är upplagd för att kunna kombinera studierna med ditt arbete. Med FEIFLEX – vår ledande hybridmodell, väljer du mellan att delta fysiskt på plats i Stockholm på dag- eller kvällstid...
Läs mer om FEI - Företagsekonomiska Institutet och visa alla utbildningar.