Kursbeskrivning
Att ställa sig upp är en rörelse som sker med automatik. Men vid skada bryts automatiken och rädsla tar vid. Lyckligtvis är rörelsen en tyst kunskap lagrad i kroppen som kan väckas till liv om deltagarna får göra rörelsen och reflektera hur den går till. Det ger insikt om rörelsemedvetenhet, rörelsebeteende, kommunikation samt tillit och respekt. Att förmedla kunskapen till patienter/brukare/boenden ökar rörelseförmåga, stärker personalens lärande och profession samt minskar belastning.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Företrädesvis undersköterskor och vårdbiträden, både under utbildning och yrkesaktiva. Även andra yrkesprofessioner inom hälso- och sjukvården är välkomna.
Kursinnehåll
• Frågeformulär
• Boken Aktiv förflyttning (Red. Kristina Kindblom). Kurslitteratur ej inkluderad i priset
• En videoinspelad föreläsning, där praktiska övningar inkluderas som deltagarna uppmanas att utföra.
Mål och syfte
Att genom praktiska övningar öka sin medvetenhet om de egna grundläggande, spontana rörelserna. Att förstå hur rädsla och kommunikation kan påverka rörelseförmågan. Att därefter förmedla medvetenheten till patienter, äldre och anhöriga. Att beskriva vilka delar som ingår i de sittande och de liggande rörelsemomenten. Att beskriva rädslans olika steg vid förflyttning. Att beskriva ordval och instruktioner samt vad energisnåla ord innebär vid förflyttning. Att beskriva vad kroppslig kommunikation innebär vid förflyttning.
Upplägg
Kursen är digital och sträcker sig över 5 veckor för att hinna praktisera övningarna på arbetsplatsen. Deltagarna besvarar 4 frågor, självreflektion innan kursstart. Det för att göra och reflektera redan från start är viktigt och en röd tråd i den här kursen. Sedan följer fyra digitala träffar med introduktion, två tillfällen för uppföljning och reflektion samt en avslutande träff med frågor och reflektion. Träffarna är på mellan 60-90 minuter och mellan träffarna får deltagarna praktiska och reflekterande uppgifter att genomföra i klinik/arbetet.
Tid & plats
Kursstart 17 februari och kursavslut 17 mars 2025. Kursen ges digitalt på distans.
Investering
1 500 kr per deltagare exkl moms.
Föreläsare
Patrik Karlsson, leg. Fysioterapeut, PhD Institutionen för Neurobiologi, Vårdvetenskap och Samhälle, kliniskt verksam inom Stockholm stad Äldreomsorg
Intresseanmälan
Karolinska Institutet – ett av världens ledande medicinska universitet
Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap. Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40...
Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.