Kursbeskrivning
Allmänmedicinen är vår idag största läkarspecialitet i Sverige och vilken patient känner inte till vårdcentralen? Trycket på primärvården är högt och vårdcentralens läkare arbetar hårt runtom i landet. Sjukskrivningstalen är höga bland allmänläkare och i debatten talas mer och mer om primärvårdens resurser vs krav.
Tre dagar för ST-läkare i allmänmedicin.
Idag är det viktigt att känna till hur vi inom allmänmedicinen avgränsar uppdraget, känner till specialitetens fokusområden samt samordnar de interna resurserna på effektivast möjliga sätt för att arbeta med kontinuitet, patientsäkerhet och trygghet mot patienter i alla patientgrupper på vårdcentralen.
Denna kurs riktar sig till ST-läkare i allmänmedicin. Kursen går ut på att gå igenom specialitetens inriktning, fokusområden och mål bland annat genom att gå igenom definitionen av allmänmedicinen som specialitet enligt Socialstyrelsen, SFAM och Läkarförbundet. Vi diskuterar allmänmedicinens historia, nutid och framtid och hur vi kan skapa en allmänmedicinsk praktik i jämvikt, efter de förutsättningar som råder på arbetsplatserna i primärvården. Fokus ligger på ett hållbart arbetssätt, och på kursen diskuteras strategier, metoder och arbetssätt för att bibehålla effektivitet i vardagen utan stress. Tid ges för kunskaps- och erfarenhetsutbyte.
Kommande kursstarter
Varför välja Kunskapsgruppen?
98% rekommenderar
Finns i 28 städer och online
Centralt läge
Målgrupp
KURS FÖR ST-LÄKARE
Oavsett om du gör din ST inom det gamla eller nya ST, så ser vi till att du får det nödvändiga kursintyget som Socialstyrelsen vill se. För att få ditt intyg krävs 100% närvaro på kursen.
Delmål enligt SOSFS 2015:8
- Allmänmedicin: c3
Delmål enligt HSLF-FS 2021:8
- Allmänmedicin: STc3
Vi på Kunskapsgruppen har som ambition att kunna hjälpa och bistå ST-läkare med utbildningar i största möjliga mån. Finns det särskilda behov eller har du svårt att hitta passande kurs? Ta kontakt med oss så lovar vi att göra vårt bästa för att hjälpa dig!
Kursinnehåll
DU FÅR LÄRA DIG
- Vilka regelverk och riktlinjer som definierar specialiteten allmänmedicin
- Allmänmedicinens historia och nuläge
- Hur vi prioriterar bland vårdsökande och avgränsar uppdraget i vardagen
- Hur vi kan arbeta mer resurssmart och på så vis arbeta utan stress i vardagen
- Hur vi kan skapa strukturer och vägar för bättre och effektivare samarbete på vårdcentralen
Upplägg
PRAKTISK INFO INFÖR KURSEN
Länk och instruktioner om hur du loggar in skickas ut några dagar innan kursstart. Försäkra dig om att du sitter i en lugn miljö med bra uppkoppling och webbkamera eftersom vi kommer behöva säkerställa närvaro för att kunna utfärda socialstyrelsens intyg.
Logga in i god tid innan utbildningen startar så att du hinner bekanta dig med miljön och de övriga deltagarna.
Kursledare
ANNIKA SÖRENSEN
Dr Annika Sörensen är läkare och specialist i allmänmedicin med drygt 35 års läkarerfarenhet.
De senaste 15 åren har Annika kombinerat arbetet med privata uppdrag i affärsvärlden, både nationellt och internationellt, Det privata arbetet handlar om föreläsningar och mentorskap inom stressrelaterad ohälsa. Hur man undviker ohälsa och istället förebygger och hittar hälsofrämjande strategier för ett friskt ledarskap.
Kvalitetssäkrad utbildning
Flera av våra utbildningar som riktar sig mot läkare granskas av certifieringsorganet. Så även denna utbildning.
Lipus har granskat och godkänt denna kurs.
Fullständig kursbeskrivning finns på Lipus hemsida
(Lipus-nr: 20240051)
Intresseanmälan
Vi erbjuder utbildningar inom bland annat ledarskap, ekonomi, data, administration och kommunikation. Målet när vi startade Kunskapsgruppen var att göra utbildningar i toppklass till sådana som är som oss; vetgiriga – men inte fullärda. Vi vill göra det enkelt att...