Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning!

Sök utbildning

Tillitsbaserat ledarskap

LevelUp Partners, i Göteborg (+5 orter)
Längd
2 dagar
Pris
11 995 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
30 oktober, 2024 (+8 kursstarter)
Utbildningsform
Uppdragsutbildning, Företagsanpassad utbildning
Längd
2 dagar
Pris
11 995 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
30 oktober, 2024 (+8 kursstarter)
Utbildningsform
Uppdragsutbildning, Företagsanpassad utbildning
Från 11 995 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Tillitsbaserad Ledning och Styrning – Framtidens Ledarskapsmodell

Lär dig framtidens ledarskapsmodell och ta tillvara på dina medarbetares fulla potential genom tillitsbaserat ledarskap. Med en hållbar och modern styrning skapar du en miljö som främjar engagemang och långsiktiga resultat.

Många organisationer, särskilt inom offentlig sektor men även inom privat näringsliv, har under de senaste åren gått över från en kontrollbaserad till en tillitsbaserad styrning och ledning. Den här förändringen erbjuder stora fördelar, men det kan också innebära stora utmaningar, eftersom det ofta kräver en radikal omställning av befintliga arbetssätt. Nyckeln till framgång ligger i att förstå vad tillitsbaserad ledning innebär i praktiken och hur den kan appliceras i det dagliga arbetet.

Denna utbildning ger dig en djupare förståelse för tillitsbaserad ledning, där du lär dig både teori och praktiska verktyg. Du får metoder för att leda medarbetarna genom tillit och därigenom frigöra deras potential, öka prestationer och stärka arbetsglädjen. Du lär dig hur du går från detaljstyrning till att ge medarbetarna större handlingsutrymme och ansvar, samtidigt som du bygger en kultur som främjar tillit.

Som ledare får du konkreta verktyg för att skapa de rätta förutsättningarna i ditt team, vilket leder till ökad samarbetsvilja och högre effektivitet. Med hjälp av dessa praktiska metoder kan du implementera tillitsbaserat ledarskap i din organisation och dra nytta av de långsiktiga fördelarna som denna styrmodell erbjuder.

Kommande kursstarter

Välj mellan 8 kursstarter

30 oktober, 2024

  • Uppdragsutbildning
  • Göteborg

11 december, 2024

  • Uppdragsutbildning
  • Stockholm

21 januari, 2025

  • Uppdragsutbildning
  • Luleå

12 mars, 2025

  • Uppdragsutbildning
  • Stockholm

28 april, 2025

  • Uppdragsutbildning
  • Göteborg

26 maj, 2025

  • Uppdragsutbildning
  • Borlänge

10 juni, 2025

  • Uppdragsutbildning
  • Malmö

Enligt överenskommelse

  • Företagsanpassad utbildning
  • Sverige

Varför välja LevelUp Partners?

Kombination av expertis och passion

Fokus på utveckling

Personlig handledning

Målgrupp

En Kurs för Chefer och Ledare i Offentlig och Privat Sektor

Kursen riktar sig till ledare och chefer på alla nivåer, oavsett bransch, som vill utveckla sitt ledarskap med tillit som grund. Den är utformad för dig som vill få en djupare förståelse för hur tillitsbaserat ledarskap fungerar i praktiken och vilka strategier som krävs för att implementera det i din organisation.

Du söker konkreta verktyg och metoder för att främja en kultur där medarbetarna tar större ansvar, känner engagemang och där relationer baserade på förtroende stärker både arbetsmiljön och resultaten.

Kursen är anpassad för både offentlig och privat sektor.

Kursinnehåll

Varför Arbeta med Tillitsbaserat Ledarskap? – Nyckeln till Hållbar och Framgångsrik Styrning

Att arbeta med tillit som grundprincip för ledarskap och styrning innebär att frigöra medarbetarnas potential, skapa en hållbar arbetsmiljö och öka både trivsel och produktivitet. Genom att skifta från traditionell kontrollbaserad styrning till tillitsbaserat ledarskap, skapas en kultur där medarbetarna tar större ansvar och arbetar mot gemensamma mål.

De Viktiga Principerna för Tillitsbaserat Ledarskap

För att lyckas med tillitsbaserat ledarskap är det viktigt att förstå de grundläggande principerna och hur de tillämpas i praktiken. Här är några nyckelområden som behöver förändras och förbättras för att skapa en tillitsfull arbetsmiljö:

Vad Behöver Förändras och Hur?

Tillitsbaserat ledarskap innebär en förändring av organisationens struktur och kultur. För att implementera modellen framgångsrikt behöver du förstå hur planering, uppföljning och intern kommunikation kan anpassas för att stödja tillit och självledarskap.

Planering och Uppföljning i en Tillitsbaserad Miljö

I en tillitsbaserad organisation sker planering och uppföljning med större fokus på självledarskap och individuellt ansvarstagande. Detta kräver verktyg och metoder för att balansera autonomi och ansvar, utan att kompromissa med organisationens mål.

Att Etablera en Tillitsbaserad Kultur på Arbetsplatsen

För att lyckas med tillitsbaserat ledarskap krävs det en stark, tillitsfull kultur. Chefen behöver vara en förebild och arbeta aktivt för att bygga relationer som främjar öppenhet och ansvarstagande.

Organisatoriska Förutsättningar för Framgång

En tillitsbaserad organisation kräver rätt förutsättningar: stöd för självledarskap, en tydlig roll för chefen som coach och facilitator, samt en metodik för att utveckla medarbetare till medledare.

Från Medarbetarskap till Medledarskap – Metodik

Att gå från traditionellt medarbetarskap till medledarskap innebär att medarbetarna får större ansvar och inflytande över sitt arbete. Denna metodik bidrar till ökad motivation och samarbetsvilja.

Den Röda Tråden – Från Individ till Organisationens Övergripande Mål

Att skapa en tydlig koppling mellan individens arbete och organisationens mål är avgörande för att bygga en framgångsrik, tillitsbaserad arbetsplats.

Behövs Chefen När Ansvar Flyttas till Medarbetarna?

I en tillitsbaserad organisation förändras chefens roll. Ansvaret för arbetsuppgifter flyttas närmare medarbetarna, medan chefen fungerar som stöd och coach.

Intern Kommunikation – En Avgörande Framgångsfaktor

Effektiv intern kommunikation är en hörnsten i tillitsbaserat ledarskap. Genom att skapa öppna informationsflöden och strukturerade möten kan ledare säkerställa att alla är involverade och engagerade.

Gemensamt Syfte – Motor och Motivationskraft

Ett tydligt och gemensamt syfte fungerar som en stark drivkraft i organisationen. Syftet skapar en känsla av mening och engagemang som leder till långsiktig framgång.

Förändringsledning – En Ny Modell för Framtiden

Den traditionella förändringsledningen är på väg ut. I stället organiserar vi för kontinuerlig förändring, där tillit och självledarskap står i fokus för att driva framgång.

Denna kurs, i samarbete med Hjärtum Utbildning AB, ger dig verktygen att navigera den här förändringen och leda din organisation med tillit som grund.

Upplägg

Varför jobba med tillit?

Att arbeta med en tillitsbaserad ledning främjar öppenhet, engagemang och samarbete på arbetsplatsen. Genom att bygga starka relationer baserade på förtroende skapas en grund för ökad produktivitet, trivsel och framgång.

De viktiga principerna

En tillitsbaserad arbetsmiljö kräver förändring i både strukturer och beteenden. Men vad behöver förändras, och hur kan detta genomföras på ett effektivt sätt?

Planering och uppföljning i en tillitsbaserad miljö

Att arbeta tillitsbaserat innebär att planera och följa upp arbetet med öppenhet, där medarbetarnas egna initiativ och ansvarstagande blir centrala delar av processen.

Etablering av en tillitsbaserad kultur på arbetsplatsen

För att skapa en tillitsfull kultur behöver organisationen anpassa sina förutsättningar, vilket inkluderar stöd för självledarskap, en förändrad chefroll och ett starkt fokus på kommunikation.

Självledarskapets betydelse

Självledarskap uppmuntrar medarbetare att ta ansvar för sina egna prestationer och utveckling, vilket i sin tur stärker deras engagemang och bidrar till bättre resultat för hela organisationen.

Chefens roll i en tillitsbaserad organisation

Chefen spelar en nyckelroll som coach och facilitator, snarare än som en övervakare. Ledarskapet handlar mer om att stödja och utveckla medarbetare än att kontrollera deras arbete.

Från medarbetarskap till medledarskap – metodik

I en tillitsbaserad organisation går vi från traditionellt medarbetarskap till medledarskap, där varje individ bidrar till ledarskapet inom teamet. Denna metodik främjar en djupare förståelse för organisationens mål och visioner.

Den röda tråden från individen till de övergripande målen

Att skapa en tydlig länk mellan individuella prestationer och organisationens övergripande mål är avgörande för att främja motivation och meningsfullhet i arbetet.

Behövs chefen när ansvaret flyttas ut till medarbetarna?

I en tillitsbaserad miljö blir chefens roll mindre central i dagligt arbete, men desto viktigare i strategiska och stödjande funktioner.

Intern kommunikation – den avgörande framgångsfaktorn

Effektiv intern kommunikation är grundstenen i en tillitsbaserad organisation. Den skapar transparens och säkerställer att alla medarbetare känner sig inkluderade och engagerade.

Möteskultur och mötesstruktur

En transparent och strukturerad möteskultur främjar delaktighet och ansvarstagande. Effektiva möten bygger på öppen dialog och tydliga mål.

Informationsflöden och dialoger

Smidiga informationsflöden och en ständigt pågående dialog mellan medarbetare och ledning är avgörande för att upprätthålla tillit och engagemang.

Chefens kommunikation – de viktiga samtalen

Chefen bör prioritera frekventa, ärliga samtal med medarbetarna för att bygga relationer och förmedla förtroende.

Gemensamt syfte som motor och motivationskraft

Ett tydligt och gemensamt syfte fungerar som en stark motivationsfaktor, både internt och externt.

Vad kommunicerar ett tydligt syfte? Utåt- och inåt perspektiv

Ett klart syfte stärker företagets varumärke utåt och skapar en stark känsla av mening och tillhörighet internt.

Meningsfullhet i arbetet – en känsla att sträva efter

Att känna meningsfullhet i sitt arbete är en kraftfull drivkraft som förbättrar både prestation och trivsel på arbetsplatsen.

Hur skapar man framgångsrika team?

Framgångsrika team byggs genom tillit, öppen kommunikation och en stark gemensam vision. Självledarskap och medledarskap är också centrala faktorer för teamets framgång.

Förändringsledning – en ny modell

Traditionell förändringsledning är på väg ut. Istället behöver vi organisera för förändring genom att skapa flexibla, anpassningsbara strukturer som stödjer kontinuerlig utveckling.

Organisera för förändring istället för att förändra organisationen

Framtidens framgångsrika organisationer bygger på förmågan att organisera sig för ständig förändring, snarare än att genomföra sporadiska omorganiseringar.

Investering

En Strategisk Investering i Tillitsbaserat Ledarskap – Förbättra Resultat och Arbetsmiljö

Att investera i en kurs i tillitsbaserat ledarskap för 11.995:- SEK + moms per deltagare är ett strategiskt val som ger långsiktiga fördelar för både individer och organisationer. Genom att delta i kursen får chefer och ledare verktyg och insikter som inte bara förbättrar den interna kommunikationen och relationerna på arbetsplatsen, utan också ökar medarbetarnas engagemang och ansvarstagande.

Fördelen med investeringen:

  1. Ökad produktivitet: När medarbetarna känner tillit och har större ansvar förbättras deras arbetsinsats och motivation, vilket leder till högre produktivitet och bättre resultat för organisationen.
  2. Förbättrad arbetsmiljö: En tillitsbaserad ledningskultur skapar en öppen och samarbetsvillig arbetsplats där konflikter minskar och kreativiteten ökar.
  3. Stärkt ledarskap: Chefer utvecklas från att vara övervakare till coacher och inspiratörer, vilket förbättrar deras relationer med medarbetarna och hjälper dem att navigera genom förändringar på ett smidigare sätt.
  4. Långsiktig hållbarhet: Att investera i tillitsbaserat ledarskap ger organisationen en grund för att stå stabilt i föränderliga tider, med flexibla och engagerade team som snabbt kan anpassa sig till nya utmaningar.

Kursen erbjuds som öppna tillfällen eller anpassad utbildning, vilket gör att vi kan skräddarsy innehållet efter era specifika behov och utmaningar. Ni kan välja att genomföra kursen hos er, hos oss eller på distans, beroende på vad som passar bäst. Kontakta oss gärna för ett prisförslag för företagsanpassad utbildning!

Kursens mål

Målsättning – Tillitsbaserat Ledarskap

Målet med kursen är att ge dig en djupgående förståelse för hur du kan använda tillit som en grundläggande princip i planering, uppföljning och utveckling av verksamheten. Genom tillitsbaserat ledarskap skapar du en hållbar och effektiv arbetsmiljö som främjar medarbetarnas engagemang och prestation.

Du kommer att lära dig:

  • Vad det innebär att praktiskt leda med tillit i din dagliga verksamhet.
  • De viktigaste teorierna och principerna bakom tillitsbaserat ledarskap.
  • Hur du etablerar en tillitsbaserad kultur på arbetsplatsen och vilka steg som krävs för att lyckas.
  • Hur du implementerar tillitsbaserad styrning och ledning i din egen grupp eller organisation.
  • Att lyckas med intern kommunikation, en nyckelfaktor för framgångsrikt ledarskap.
  • En ny modell för förändringsledning som stödjer långsiktiga resultat.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Tillitsbaserat ledarskap, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
LevelUp Partners
Convendum
Kungsgatan 9
11143 Stockholm

Det är vi som är LevelUp Partners

Vår kompetens bygger på många decennier av erfarenhet som chef och ledare i stora och små bolag, medlemsorganisationer och institut och på högskolor och universitet. Vi har mycket stor erfarenhet inom samtliga komponenter av strategisk verksamhets- och affärsutveckling och av...

Läs mer om LevelUp Partners och visa alla utbildningar.

Highlights