Kursbeskrivning
Om uppdragsutbildning
Lunds universitet erbjuder kompetensutveckling till anställda inom företag, myndigheter och organisationer i form av uppdragsutbildning, som din arbetsgivare bekostar.
Grundkurs i medicinsk rätt
Nu finns en grundkurs i medicinsk rätt för dig som arbetar inom hälso- och sjukvården och för dig som går en utbildning med hälso- och sjukvårdsinriktning. Kursen är praktiskt inriktad och ger svar på många av de juridiska frågor du behöver kunna hantera i din yrkesutövning. Kursen kräver inga juridiska förkunskaper.
Kursen ges på distans med professionellt inspelade videoföreläsningar samt övningsuppgifter och prov som du får individuell feedback på. Har du frågor är du alltid välkommen att ringa eller skicka e-post till oss, så hjälper vi dig.
Kursens upplägg
I kursen ingår fyra obligatoriska skriftliga prov och ett obligatoriskt seminarium som ges på distans och ger dig tillfälle att fördjupa dina kunskaper.
Kursen avslutas med en skriftlig tentamen. Ordinarie tentamen kan du välja att skriva i Lund, Helsingborg eller Stockholm.
Kursens innehåll
Kursen omfattar totalt 15 högskolepoäng.
Kursen inleds med en introduktion till rättssystemet, rättskällorna och juridisk metod. Därefter behandlas bland annat följande ämnesområden:
- Patientens rättsliga ställning
- Vårdgivarens skyldighet att tillhandahålla vård och behandling
- Personalens skyldigheter
- Patientens samtycke och självbestämmande
- Tillsynen över hälso- och sjukvården
- Psykiatrisk tvångsvård
- Offentlighet och sekretess
- Patientdatalagen
- Smittskydd
- Vård i livets slutskede
- Organdonation och organtransplantation
- Medicinsk rätt och arbetsrätt
- Gränsöverskridande vård
- Medicinsk rätt och mänskliga rättigheter
- Genetiken och det mänskliga genomet
- E-hälsa
Kursens består av följande delar:
Obligatoriska prov
I kursen ingår fyra obligatoriska skriftliga prov som omfattar 1 högskolepoäng vardera. Dessa görs på distans. Du får individuell feedback på dina svar. Du måste vara godkänd på dessa prov för att få delta i kursens avslutande tentamen.
Seminarium
Kursen innehåller ett obligatoriskt seminarium som kräver aktivt deltagande och ger 1 högskolepoäng. Seminariet ger dig möjlighet att fördjupa dina kunskaper och du får samtidigt tillfälle att utbyta erfarenheter med de andra kursdeltagarna. Observera att seminariet äger rum på distans via vår videokonferensplattform. Du måste alltså ha tillgång till webbkamera och mikrofon för att kunna delta.
Examination
Skriftlig examination motsvarande 10 högskolepoäng sker i slutet av kursen och ges i Lund, Helsingborg och Stockholm.
Kommande kursstarter
Kontakt
Juridiska fakultetens nätkurskontor
Har du frågor?
Mail: uppdragsutbildning @ jur.lu.se
Telefon: 046 – 222 11 56
Datum
Kontinuerlig antagning.
Pris
19 000 SEK exkl moms. Betalning sker mot faktura till din arbetsgivare.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som i ditt arbete behöver ha grundläggande kunskaper i medicinsk rätt.
FÖRKUNSKAPSKRAV - Inga formella intyg krävs
Det krävs förkunskaper motsvarande grundläggande behörighet för högskoleutbildning för att kunna tillgodogöra sig innehållet i en uppdragsutbildning, vare sig kursen är poänggivande eller inte. Ett aktivt yrkesliv och livserfarenhet innebär ofta att dessa kunskaper förvärvats utan att det finns formella bevis för det. Det innebär att inga betyg eller andra intyg på förkunskaper behövs för att kunna antas till en uppdragsutbildning, även om kursen är poänggivande.
Intresseanmälan
Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Det betyder att våra uppdragsutbildningar, eller kompetensutveckling för yrkesverksamma som arbetsgivaren betalar, ligger i absolut framkant. Vi har lång erfarenhet av att anpassa universitetets kunskap och forskningsresultat till dagens krav...