Kursbeskrivning
HETA ARBETEN
Fler än 150 öppna kurser på över 40 orter årligen. Utbildningen följer Brandskyddsföreningens läroplan och ni får deras certifikat. Har vi inte en kurs där ditt företag är? Kontakta oss och vi startar upp en kurs.
Utbildningen i Heta Arbeten syftar till att ge deltagarna kunskaper och färdigheter som svarar mot de krav som försäkringsbranschen tillsammans med Svensk Brandskyddsförening (SBF) ställer vid brandfarliga arbeten. Efter avslutad utbildning med godkänt resultat utfärdas ett certifikat som gäller i fem år – därefter krävs repetitionsutbildning för att förnya certifikatet.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Kursen vänder sig till alla som arbetar med så kallade brandfarliga heta arbeten, t.ex. tillståndsgivare, hetarbetare, brandvakter och tätskiktsarbetare. Arbetsområden som kan omfattas är svetsning, slipning, lödning, torkning, skärning, tätskiktsarbete mm.
Kursinnehåll
Utbildningsinnehåll
- Lagar och försäkringsvillkor
- Organisation och ansvar för delaktiga
- Säkerhetsregler vid heta arbeten
- Förebyggande brandskydd
- Släckövning, släckmedel och släckutrustning
- Brandfarligvara samt EX-miljö
- Tätskiktsarbete
Utbildningen består av sju delmoment varav ett är praktisk brandsläckning med hjälp av brandsläckare. Kursplanen är fastställd av Brandskyddsföreningen. Under utbildningen ges praktiska tips om hur man förebygger och släcker bränder, och som ett extra stöd i det framtida arbetet får kursdeltagarna även med sig läroboken Brandfarliga heta arbeten skriven av professorn i försäkringsrätt, Harald Ullman.
Samtliga stora försäkringsbolag i Sverige ställer krav på att Heta Arbeten skall utföras av certifierade hetarbetare. Kraven regleras i försäkringsbolagens försäkringsvillkor.
Vad säger lagen?
SFS 2003:778
Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.
Ägare av byggnader eller andra anläggningar, där det med hänsyn till risken för brand eller konsekvenserna av brand bör ställas särskilda krav på en kontroll av brandskyddet, skall i skriftlig form lämna en redogörelse för brandskyddet. En nyttjanderättshavare skall ge ägaren de uppgifter som behövs för att denne skall kunna fullgöra sin skyldighet.
Titta även på vår utbildning i systematisk brandskyddsarbete.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,6
Mycket bra kursledare
Great instruktioner
Motivera Sverige AB är ett certifierat utbildningsföretag som varit verksamt i utbildningsbranschen sedan 1997 och har kontor och utbildningslokaler i de flesta större städer i Sverige. Vi erbjuder dessutom alltid möjligheten att hålla utbildningen på plats hos kund om så...
Bra tempo