Kursbeskrivning
Samarbete mellan människa och robotar (Kollaborativa robotapplikationer)
Vid samarbetet mellan människa och robotar arbetar robotar och människor i en gemensam arbetsmiljö utan avskiljande skyddsanordningar. Då ökar kraven på säkerheten i applikationen. Den säkra interaktionen mellan människa och robotar kräver allt mer ny teknik och nya lösningar.
För att kunna bekräfta den erforderliga säkerhetsnivån måste man ta hänsyn till hela säkerhetsfunktionen, från givaren och logiken till ställdonet. Det är bara när alla dessa faktorer samverkar som en säker människa-robot-interaktion (MRI) kan garanteras.
Målet för utbildningen är att ge deltagarna förståelse för de grundläggande kraven på robotsäkerhet i samband med kolloborativa applikationer mellan mäniska och robot. Utbildningen behandlar bland annat riskbedömning och CE-märkning i samband med användning av kolloborativa robotar, eftersom det då uppstår andra risker än när man använder sig av konventionella maskiner. Vi visar även vanliga åtgärder för att förebygga risker och tillämpning av olika säkerhetsstrategier. Därutöver redogör vi för hur hög tillgänglighet och produktivitet kan garanteras, med hänsyn till säkerhetskraven.
Kommande kursstarter
Övrig info
In-house-kurser på ditt företag
Vid önskemål håller vi även gärna kurser på ditt företag. Förutsättningen för att en in-house-kurs ska kunna hållas är en lämplig kurs eller konferenslokal.
Skräddarsydda kurser
Dessutom kan vi erbjuda dig en skräddarsydd kurs som är individuellt anpassad efter dina önskemål och behov. Vi kan erbjuda dig den här lösningen om du t.ex. önskar intensiv och personlig undervisning.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till:
- konstruktionschefer, tekniska chefer, konstruktörer
- robotsystemintegrerare, programmerare
- säkerhetsansvariga
- projektingenjörer i produktionsanläggningar
Innehåll
Arbetsprocesserna blir allt effektivare, ju närmare varandra människa och maskin kan samarbeta. Då kombineras människans färdigheter med robotarnas fördelar vad gäller styrka, uthållighet och hastighet. Med den nya sortens robotar, s k Cobots, delar människor och robotar arbetsutrymme, både tids- och rumsmässigt. Det behövs inte längre några skyddsstaket.
Den här typen av samarbete kräver allt mer ny teknik och nya lösningar. Vilka förutsättningar måste vara uppfyllda för att människor och robotar ska kunna arbeta tillsammans utan att skada varandra?
Hur utför man bedömningen av överensstämmelse för CE-märkning?
Vi visar vad du behöver tänka på vid tillämpning av HRC (samarbete mellan människa och robot) och vilka åtgärder du måste vidta.
Kursinnehåll
- grunderna inom robotsäkerhet
- säkerhetslösningar som följer standarderna, bl.a. EN ISO 10218-2 och ISO/TS 15066
- riskbedömning och säkring av samarbetande robotsystem
- genomförande av riskbedömning med hjälp av en exempelapplikation
- behovet och nödvändigheten av validering
- grundläggande information om kollisionsmätning
- identifiering av mätpunkter och positionering av sensorer
- kollisionsmätning som uppfyller gränsvärdena i ISO/TS 15066
Upplägg
Utbildningen är fördelad över 1 dag (08:30-16:30)
Vid distansutbildning sker utbildningen (3 moduler á 2 timmar, totalt 6 timmar) via Teams och enligt följande upplägg:
Dag 1: 09:00–11:00 & 14:00-16:00
Dag 2: 09:00–11:00
Investering
Pris: 6 150 kr exkl. moms. Kursmaterial, kursbevis, lunch, kaffe/te i pauserna och dryck under kursen ingår.
Intresseanmälan
Om Pilz Skandinavien K/S, dansk Filial
Pilz erbjuder ett omfattande kursutbud inom maskinsäkerhet och automation. För den som arbetar med maskiner och anläggningar är det viktigt att känna till det senaste inom maskinsäkerhet. Alla kurser och seminarier om maskinsäkerhet är produktneutrala. Dra nytta av vår kunskap...
Läs mer om Pilz Skandinavien K/S, dansk Filial och visa alla utbildningar.