Kursbeskrivning
Anknytningsteori för utredning och stödjande arbete
Kursen ger dig kunskap om hur centrala principer från anknytningsteori och forskning kan tillämpas och hur anknytningsbaserade bedömningsmetoder och interventioner kan användas i utredningar och stödjande arbete med enskilda familjer.
Ny kursomgång planeras till hösten 2025.
Kommande kursstarter
Målgrupp
1. Du ska vara utbildad socialarbetare, socionom, eller motsvarande.
2. Du ska ha nuvarande arbete kring barns utveckling och föräldraskap.
Det är viktigt med nuvarande socialt arbete för möjlighet att tillgodogöra sig kursinnehållet samt för att deltaga i kursmomentet där anknytningsteori appliceras i en egen fallbeskrivning.
Kursinnehåll
Efter genomgången kurs ska deltagaren kunna:
1. Redogöra för aktuell anknytningsteori, forskning, bedömningsmetoder och interventioner av relevans för praktiskt arbete med barns utveckling och föräldraskap.
2. Redogöra för möjligheter och begränsningar vad gäller tillämpning av anknytningsteori och forskning på individnivå, i praktiskt arbete med enskilda barn och föräldrar.
3. Redogöra för möjligheter och begränsningar med metoder för att på individnivå bedöma barns och föräldrars anknytningskvalitet, samt kunna reflektera kring konstruktiva sätt att tillämpa anknytningsbaserade metoder i socialt arbete.
4. Reflektera kring tillämpning av anknytningsteori, forskning, bedömningar och interventioner utifrån applicering på fallbeskrivning och presentation från eget arbete.
Upplägg
Kursen omfattar undervisning under tre heldagar, 09:00–16:30, samt inläsning av kurslitteratur mellan kursdagarna och två skriftliga inlämningsuppgifter.
Kursledare
Lärare och examinator:
Tommie Forslund, FD och leg. psykolog.
Övriga lärare: Professor Pehr Granqvist; doktorand Mårten Hammarlund
Examen, diplom m.m.
Kursdeltagare erhåller kursintyg på genomgången utbildning.
Intresseanmälan
Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet
Psykologiska institutionen är en kreativ och internationell arbetsplats för utbildning och forskning inom psykologi och närliggande områden. Vi bedriver framgångsrik forskning inom psykologins huvudområden och bidrar aktivt till samhällsutvecklingen. Med avancerade laboratorier, specialiserade på bland annat sömn- och sensorisk forskning,...
Läs mer om Psykologiska institutionen, Stockholms universitet och visa alla utbildningar.